Spillfestivalen i Bergen har rukket å bli en syv år gammel tradisjon. Til helgen braker det løs igjen, med store og små spill som passer for alle.

Nytt av året er altså kryssordkonkurransen. Spiss blyanten, skjerp hjernen og pugg synonymer til den store gullmedalje. Lørdag klokken 15 går startskuddet på Cafe Opera.

To timer, fire venner

— Vi satser på fire på hvert krydssordlag. Men siden det er første gang, sier vi ikke nei til femmannslag, opplyser spillgeneral Jan Arild Breistein. Han håper kryssordkonkurransen kan bli en slager, og er spent på hvor mange som stiller lørdag.

Så litt om reglene: - Vi har satt en tidsgrense på to timer, sier Breistein. Hjelpemidler må du klare deg uten.

Ingen oppslagsbøker, og ingen sms-meldinger til venner og kjente.

— Juksing slår vi hardt ned på. Oppdager vi det, blir det inndragning av kaffen, sier Breistein med et strengt smil.

Det er ikke bare kryssord som er nytt av året. Scrabble, Rummikub og biljard kan du også teste deg selv i.

Meld deg på enten på telefon 411 22 234, e-post grojn@online.no eller hjemmesiden www.sommerbergen.no.

— Vi har ennå ikke sagt nei til noen, sier spillgeneralen. Stiller du uten å være forhåndspåmeldt, går det med andre ord helt fint.

Åpner med utendørs biljard

Lørdag klokken 12 åpner festivalen med utendørs biljard på Torgallmenningen. Det skal gjøres med stil av Triks-spiller Tron Engebakk.

— Han klarer å slå alle kulene nedi på ett slag, forklarer Thomas Ottesen i Sommer Bergen AS, tydelig imponert. Deretter kan vi andre prøve oss med kuler og kø.

Gigantsjakk, backgammon, bridge, ringspill, poker, pub quiz, Trivial Pursuit, kjempelego, dau mann, dart, bridge, hockeyspill, puh. Over femti leker og spill kan vi boltre oss med en hel uke.

Enkelte spill har ikke slått like godt an gjennom årene.

— Monopol ble av en eller annen grunn ikke en hit, sier Breistein. Kanskje for mange dårlige tapere? Vinneren er uten tvil Trivial Pursuit. I fjor stilte 240 kvinner og menn (60 lag) for å vise hva de var god for.

Rolig oppladning

En av dem som har tenkt å hive seg på årets kryssordutfordring, er Gaute Grønestøl. For to år siden ble han hektet på kryssord, og siden har han benket seg på Cafe Opera hver helg for å løse - ja, nettopp - kryssord. Med blyant.

— Han er kjempegod, skryter Jan Arild, som er blant fire-fem venner som ofte stikker innom for å «lørdagsløse» litt med Gaute. Dagbladet og BTs oppgaver faller best i smak.

Og forberedelsene til den store kryssordkonkurransen?

— Det beste er å hvile godt ut og ikke overanstrenge hjernen, sier Gaute. Litt bowling, kanskje.

De tre spillfrelste klarer ikke å holde fingrene unna kryssordet som ligger foran dem på bordet.

— Hmm ý «apen» på fem bokstaver.

— Det må være noe gale med dette kryssordet, sier Thomas, som er mer glad i Risk.

— Skal vi se, fisk det er jo ål, sier Jan Arild kjapt og begynner å skrive med kulepenn.

— Eller id, sier Gaute rolig.

— Id?!? Aldri hørt om. Det må være en slags kryssordfisk, mener medkrysserne. La oss håpe Gaute finner bedre lagspillere lørdag.

Eller forresten. Det viktigste er jo å ýha det gøy, ja.

KRYSSORDKLAR: Lørdag er det klart for ny spillfestival i by'n, og nytt av året er konkurranse i kryssordløsing, Scrabble, biljard og Rummikub. Gaute Grønstøl løser kryssord på kafé sammen med venner hver lørdag, og gleder seg storveis. Her får han løsehjelp av spillgeneral Jan Arild Breistein (t.h.) og leder av Sommer Bergen AS, Thomas Ottesen.<p/>FOTO: TOR HØVIK