• Det er ikke for å ekskludere og diskriminere, men for å beskytte sårbare babyer mot smitte.

Det sier Helle Milde, enhetsleder ved seksjon for nyfødte, om hvorfor de stiller så strenge krav til hvem som får donere morsmelk.

For er du kvinne fra Afrika sør for Sahara? Eller fra Amerika sør for USA? Fra India, Pakistan eller Øst-Asia? Da får du ikke levere morsmelk til Barneklinikken ved Haukeland Universitetssjukehus.

. Det samme gjelder for dem som har oppholdt seg i disse områdene sammenhengende i over ett år.

— Vi har de samme kriteriene til morsmelk som vi har for blodgivere. Det er viktig å utelukke områder som er potensielt farligere enn andre med tanke på virus og infeksjoner og som derfor innebærer en større risiko. Selv om vi tester morsmelk for spesifikke sykdommer som HIV og hepatitt, kan vi ikke være hundre prosent sikre på å fange opp absolutt alt som er smittefarlig, understreker Milde.

Har du oppholdt deg i et malariaområde, blitt tatovert, skaffet deg en piercing eller blitt bitt av flått, må du belage deg på en karanteneperiode før du igjen kan levere morsmelk.

— Noen av kravene våre kan nok oppleves som urimelige. Vi har diskutert en stund om vi skal endre på dem, men det skjer nok ikke i år, sier Helle Milde.

**_Les også:

Vil ikke ha melk fra Teresa_**