SISTE: — Natten har vært rolig og det har ikke vært tegn til oppblussing. Vi har også hatt en beredskap på rundt 70 personer som har passet på området, sier operasjonslederi Sogn og Fjordane politidistrikt,Inge Værøy mandag morgen.

Den beredskapen som har vært ute i natt vil fortsette å patruljere i løpet av dagen, forteller Verøy.

Etterforskere fra Kripos som allerede er på plass i Lærdalsøyri, venter nå bare på forsterkninger før etterforskningen er i full gang.

— Nå når det blir lyst vil vi ha større fokus på etterforskning og så vil vi gjøre en ny vurdering om flere av de evakuerte skal få flytte hjem igjen, sier Værøy.

Politiet har så langt ingen formening om hvordan eller hvorfor brannen i Lærdalsøyri startet. Parallelt med tekniske undersøkelser i brannruinene skal politiet nå avhøre vitner og jobbe med andre spor for å forsøke å ta rede på hva som var brannårsaken.

- Helt forferdelig

Det blåste fremdeles friskt i Lærdal søndag kveld. Ved 22-tiden var det åpne flammer ved hovedveien. Brannen var trolig antent av gnistregn, men så ikke ut til å true bebyggelsen.

Tom Salte, Katrine Selseng, Anita Lærum og Thomas Frichsen fra Sivilforsvaret i Aurland, Sogndal og Høyanger, gikk brannvakt i hele natt.

  • KRISELEDELSEN I LÆRDAL GIR OPPDATERINGER HER — Det er helt forferdelig å se ødeleggelsene. Flere steder ser det ut som noen har sluppet en bombe. Så lenge det blåser er det fare for at brannen blusser opp igjen, sier Salte.

Flere steder i ruinene ser de glør som blusser opp når det kommer et vindkast. Brannvesenet har lagt ut slanger med vann som renner kontinuerlig, for at det ikke skal fryse.

Mobilsambandet tilbake

Om lag en tredel av Lærdal sentrum er fortsatt evakuert og sperret av. Der kan beboerne kun få hente noen eiendeler, fulgt av politi eller hjelpemannskap. I resten av bygden har mange av de evakuerte fått flytte hjem igjen.

— I samarbeid med kommunen åpnet innsatsledelsen søndag kveld for at folk på nordsiden av bygden, som ikke er berørt av nedbrenning, i styrt rekkefølge kunne få tilgang til husene sine og få vurdert om de kan flytte hjem igjen, sier operasjonsleder Kjetil Avsnes i Sogn og Fjordane politidistrikt.

— Det gjelder altså folk utenfor det avsperrede området. Ingen i det avsperrede området får flytte hjem. Det må bli en vurdering i løpet av mandag hvem av beboerne der som skal få full adgang til husene sine.

Avsnes kan ikke si hvor mange som faktisk er evakuert fra det avsperrede området, eller hvor mange utenfor som har flyttet hjem igjen.

Som BT tidligere har skrevet, mangler politiet den fulle oversikten over hvor evakuerte oppholder seg - hvilke adresser de bor på og hvor de har vært etter besøk på sykehuset.

Søndag kveld har politiet også fått melding om at mobilsambandet er tilbake i Lærdalsøyri.

— Men det er fortsatt manglende dekning i Lærdalsdalen. Der har vi patruljer ute, sier Avsnes.

OVER FJORDEN: Tom Wergeland fra Sogn brann og redning har tatt turen over fjorden for å hjelpe med slukkearbeidet.
Rune Christoffersen

Da BT var inne i området søndag kveld, blåste det fremdeles kraftig. Bølgeblikk og materialer fra ruinene blir kastet rundt i vinden. Det er en av årsakene til at politiet ikke slipper beboerne hjem igjen.Mange gater er fullstendig mørklagt på grunn av strømbrudd, og gatene er folketomme.

Dagslyset vil gi svar

Politiet sier de fortsatt ikke har full oversikt over hvilke hus som har brent. Det vil de først få i dagslys mandag.

Tom Wergeland fra Sogn brann og redning har tatt turen over fjorden for å hjelpe med slukkearbeidet.

— Det er skremmende å se hva vinden kan gjøre. Uten uværet ville det kanskje vært ett hus som brente ned. Nå er det enorme ødeleggelser, sier han.