— Du som låg i natti seine, skjelvande på kne åleine.

Dørene inn til Korskirken er åpen denne kvelden. Den spede sangen når ut på påskestille gater.

— Nå slukker vi lysene i globen og dekker den til, sier gateprest Thor Brekkeflat mens to damer blåser ut de hvite stearinlysene i den runde sirkelen.

Påskekvelds på langbord

Han står ved enden av et langbord i Korskirken og avslutter kveldens gudstjeneste. Rundt bordet sitter 20-30 mennesker som nettopp har spist påskemåltid med usyret brød, lammekjøtt og egg.

Alteret er dekket av en svart duk. Lysene er borte og kirken er mørk.

— Vi skal forlate en mørklagt kirke for å markere at vi går over i den lange og tunge langfredagen, sier Brekkeflat.

Den svarte duken skal ligge på alteret fram til kirkene feirer Jesu oppstandelse 1. påskedag. Fram til da er det sorg, død og lidelse som preger kirkerommet.

- Vi har alltid åpent

Men de fleste bergensere markerer likevel påsken alle andre steder enn kirkerommet. I lokalet til Aso mat i Strømgaten sitter Alid Ahmed bak disken og smiler bredt. For han er påskestengt et fremmedord. Påskebetyr flere kunder og god butikk.

— Vi har åpent hver dag fr ti om morgenen til ti om kvelden. Jeg skjønner ikke hvorfor alle de andre butikkene stenger, men det er bra for oss. Da er det flere som kommer til oss, sier han.

Ahmed er muslim og har ikke noe forhold til den kristne høytiden, men han bedyrer at butikken er åpen på de muslimske festdagene også.

— Denne butikken stenger aldri, sier Ahmed.

Ingen påskefri i Nygårdsparken

På Nygårdshøyden er det ingenting som tyder på at hundrevis av eksamener bare er uker borte. Ikke en eneste student er å se. Porten inn til Sydneshaugen skole er låst med en diger kjetting. I sykkelstativet står bare en enslig sykkel.

I parken bortenfor Studentsenteret er det likevel tegn til liv. Slitne folk skal ha sin daglige rus og traver opp og ned den vesle bakken for å kjøpe, selge og prate.

— Det var i dag at di kom og tok han. Jesus altså. Han døde for at vi skulle få tilgivelse for syndene våre, sier Odd

Han tar et dypt trekk av røyken sin.

— Jeg skulle ha vært til nattverd i Evangeliekirken i kveld, men så havnet jeg her i stedet. Nå blir det nok ikke noe av likevel, sier Odd.

— Men jeg har ringen min med kors på.

UTEN LYS: Gateprest Thor Brekkeflat slukket lysene i Korskirken for å markere sorgen over Jesu død.
Kristin Jansen
STENGT: Selv ikke de ivrigste studentene kommer inn på lesesalen på Sydneshaugen i påsken.
Kristin Jansen