SUN HEIDI SÆBØ

Bortsett fra noen fengende, orientalske rytmer som strømmer ut fra en CD-spiller i resepsjonen, er det nesten spøkelsesaktig stille på mottaket dagen etter at de rundt 200 beboerne fikk beskjed om at de må ut i løpet av sommeren.

Den første som møter oss er Wakti. Han er en av veteranene på mottaket, og har bodd på Vestlandsheimen i seks år.

— Ingen vil flytte, tro meg, sier han.

Wakti er imidlertid mest opptatt av konsekvensene nedleggelsen får for de 29 familiene som bor på mottaket.

— Det er ikke så nøye med meg, men det er verre for barna og måtte bryte opp og flytte, sier Wakti og tar oss med ned i kjelleren hvor familien til Agid bor.

— Nå som vi endelig hadde fått en plass hvor vi kunne bo som skikkelige mennesker, blir vi nødt til å flytte på et nytt mottak med plass til de sju barna våre, sier han.

Selv har irakiske Agid bodd her i 6 år, mens familien har bodd her i 4 år. I løpet av denne perioden har de blitt nødt til å flytte hele fem ganger. Nå er de lei av den usikre tilværelsen.

— De ødelegger fremtiden til barna våre. Det er svært vanskelig for barna å flytte nå som de går på skole og får seg venner der, sier Agid.

Mottaksleder Finn Moe kan bare beklage det som skjer, men han har forståelse for at UDI må legge ned mottaket etter som det kommer færre asylsøkere.

Han kan ikke si noe sikkert om hva som nå skjer med beboerne. De som har oppholdstillatelse skal ut av mottakssystemet og få bosettingsplass så fort som mulig. De andre må flyttes til andre mottak.

— Alle vil gjerne bli i Bergen, men det finnes ikke nok mottaksplasser i Arna til det, sier Moe.

UDI bekrefter overfor BT at småbarnsfamiliene vil komme høyt opp på prioriteringslista.

— Vi vil gjøre alt for at de skal få plass på mottaket i Arna, og det i god tid før skolestart, slik at de kan komme i orden, sier underdirektør Sigrun Rajendram ved UDIs regionkontor i Bergen.

VIL IKKE FLYTTE: Agid og kona Yosef Amina har sammen med de sju barna deres måtte flytte fem ganger i løpet fire år. Nå håper de bare at får bli i Bergen. Her sammen med yngstemann Garip (6).<br/> Foto: Rune Sævig