Besøker du Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum, får du beviset. I går åpnet nemlig ordfører Herman Friele «Tråd, maske» — en utstilling bugnende av fantasifull strikkekunst kreert av byens ungdomsskoleelever.

— Pfi! Pfi! Et hundretall elever fyller trappeoppgangen. Plystrer utålmodige med to fingrer i munnvikene. Kommer ikkje Friele'n snart? Tror du vi har vunne'? Fløtt deg! Ikkje dytt!

Fra støy til stillhet

Og Friele'n kommer, tapper et par ganger på høyttaleren midt i trappen og maner til stillhet - uten stort hell. Myser utover den støyende forsamlingen før han med ekkostemme erklærer klasse 10d ved Garnes ungdomsskole som vinner av strikkekonkurransen - og utstillingen for åpnet.

Pfi! Pfi! Elevene trampeklapper frem Torkel Moen Thune (15), som på vegne av vinnerklassen mottar både heder og ære og blomster og beviset på at hele klassen skal få reise på tur til Dale.

Deretter holder jenter fra Bergen Dansesenter moteoppvisning iført ungdomsskoleelevenes fantasifulle strikkekreasjoner. Det blir brått tyst under trappegangens høye steintak. Ekkolyden forsvinner fullstendig og all oppmerksomhet rettes mot de smekre ungmøene som smyger seg nedover trappene - til Randy Crawfords «Street Light» og til nesegrus beundring, kanskje spesielt fra tenåringsgutta blant de fremmøtte ...

Samarbeidsprosjekt

Det er Permanenten som i samarbeid med Dale of Norway har tråklet i gang «Tråd, maske» - et prosjekt der 37 ungdomsskoleklasser med rundt 1000 elever fra åtte bergensskoler har deltatt.

— Responsen blant elevene har vært overveldende. Da de fikk strikkeutfordringen servert i september, kastet de seg over strikkepinnene med lyst og glede. Kreativiteten har vært på topp hele tiden. Og aldri har det vært så stille i friminuttene som i høst, smiler Garnes-lærer Berit Glærum.

— Det eneste vi har hørt er klirringen av strikkepinner rundt om. Håper det fortsetter også etter at prosjektet nå er vel i havn, sier hun forhåpningsfullt.

Strikkeutstillingen står frem til jul. Oppsøker du den vil du for eksempel få se en strikket vårgrønn tanga påsydd en kjempestor mosegrønn silkerose foran og en liten burgunder ulltråd som eneste feste bak.

BEUNDRENDE BLIKK: En av gutta har funnet roen på trappegelenderet i Permanenten - med førsteklasses utsikt mot de dansende ungmøene fra Bergen Dansesenter. Oh, yeah!<br/>Foto: TOR HØVIK