Kong Charles 1. av England i olje kikker ned fra plassen sin oppe på murveggen. Ansiktsuttrykket er nesten litt misbilligende. Men ingen tar notis av gretne, gamle gubber i kveld.

Ikke av andre gubber, heller. For i kveld er det herrefri sone i Rekstensamlingene på Fjøsanger. Det er klart for tidenes første og mye forhåndsomtalte damemiddag i Bergen.

Mellom tykke tepper i ull og silke nipper festfargede lepper til turkise velkomstdrinker. En kakafoni av kvinnestemmer bølger gjennom rommet, som fylles av gallakjoler og buksedrakter, miniskjørt — og uniformer.

— Det er en gallauniform. Vårt fineste antrekk, forklarer løytnant i Sjøforsvaret, Yvonne Andreassen, til BT.

Kunne solgt 1000 billetter

Yrkesmilitære, kunstnere og gründere, økonomer, studenter og jurister. Festdeltakerne kommer fra alle slags yrker og er i alle slags aldre. Ikveld er de drøyt 250, og egentlig overbooket.

— Dette er en massemønstring. Kvinnene her er invitert uavhengig av penger, etternavn og forbindelser, som Bergen har for mye av. Vi kunne solgt tusen billetter. Skriv det!

Befaler Thorstein Selvik. Det var han som fikk idéen til å gi bergensdamene et motstykke til den berømmelige herremiddagen i september i fjor. Dén med de hvite silkesjalene. Selvik arrangerte den middagen også, og fikk mye pepper.

— For å være ærlig forstod jeg ikke helt den debatten om herremiddagen, sier en av festdeltakerne, gründer Lise Thornes.

— Debatten foran damemiddagen har også vært latterlig. Den er presseskapt!

Skaper nye kontakter

En annen deltaker, Anne Lise Rasmussen, er også provosert av debatten om dame- og herremiddager.

— Den har vært latterlig, mener hun.

Men i kveld får akkurat det ligge.. Nå skal hun bare ha det gøy sammen med venninnene Ellina Greve og Rita Barstad.

— Vi har bare lyst å være uhøytidelige, og skape nye kontakter, sier de tre.

— Kvinner har det minst like hyggelig som menn. Vi slapper av på en annen måte, kan prate både om jobb og private ting og er mer emosjonelle. Menn er mer opptatt av business og posisjoner

Den turkise velkomsten er tømt. Nå glir en hær på høye hæler innover i de ærverdige lokalene til selve festmiddagen.

Ennå vet ikke de at artister som Heidi Marie Vestrheim og William Hut skal underholde dem, eller at kveldens prisvinner er den 25 år gamle sivilingeniøren Irene Kristiane From, som har oppfunnet et trådløste sikkerhetssystem for oppdrettsanlegg og gartneri.

Kveldens eneste hatt - en dristig kreasjon i vadmål - er en av de siste som toger inn til damemiddagen.

— Jeg heter Marit Espeland, men etter middagen er jeg nok mette Marit.