• Det er for enkelt å være kriminell.

Bergen sentrum politistasjon er bare to steinkast unna. Bak buskene utenfor et eldresenter i Kong Oscarsgate sitter to menn opptatt med noe som egentlig ikke tåler dagens lys. En pengebunt byttes mot piller. De gir hverandre et håndtrykk for å besegle transaksjonen og går hver sin vei.

Slik er det dessverre blitt. Det kommer litt ned på prioriteringslisten

Fra et vindu like ved får Stian Lysvold Haugse øye på de to. Han blir stående og betrakte dem før han finner frem videokameraet. De er åpenbart ikke bekymret for å bli sett. Fra eldresenterets vinduer er det full utsikt, og like bortenfor er det stor trafikk gjennom Kong Oscars gate.

I bakgrunnen på videoen høres hvordan han diskuterer med sin samboer om de skal ringe politiet. Mens han har kontakt med politiet, reiser de to seg og går. Han forklarer hvordan de ser ut og hvilken vei de går.

— Kom ikke

— Jeg kunne ikke se at noen fra politiet kom. De har heller ikke spurt meg om noe senere, forteller Lysvold Haugse.

Han filmet ansiktene til begge, en pose med piller og masse kontanter. Politiet spurte aldri etter videoopptaket.

— Jeg vet ikke hvordan politiet burde reagert, men sitter igjen med en følelse av at det er for enkelt å være kriminell.

- Slik er det blitt

Leder for Operativ seksjon ved Hordaland politidistrikt, Gustav Landro, forteller at de stort sett ikke har kapasitet til å samle inn videoer eller bilder fra personer som observerer narkotikahandel.

— Det har vi ikke kapasitet til. Det hender vi rykker ut på dette, men har sjelden ressurser til å etterforske det i ettertid. Slik er det dessverre blitt. Det kommer litt ned på prioriteringslisten, sier han.

Han forklarer at de er nødt til å prioritere de akutte hendelsene og de som trenger umiddelbar hjelp.

BTs artikkelserie om politiets prioriteringer har utløst et skred av henvendelser fra publikum.

- Bli vant til det

En mann på Laksevåg ringte politiet da han kom over en forkommen person som skulle sette seg et skudd.

— Jeg fikk beskjed om at dette var helt vanlig i byen og at det ikke var spesielt for Laksevåg bydel, men det skulle noteres i loggen, forteller han.

15–20 minutter senere dukket likevel en patruljebil opp. De snakket med mannen og kroppsvisiterte ham.

En annen forteller han kom over en hel gruppe i fotgjengerundergangen ved Puddefjordsbroen på Laksevågssiden. De var fullt opptatt med å sette skudd.

— Jeg fikk til svar at det må man venne seg til siden Straxhuset var flyttet dit.

Han legger lakonisk til at Straxhuset neppe noen gang kommer til å plasseres i Fana «der politikerne bor».

- Håret reiser seg

Landro sier likevel at politiet rykker ut til enkelte saker.

— Dersom det gjelder handel mellom for eksempel skoleelever eller overdoser, er det selvfølgelig annerledes. Da blir det høyt prioritert. I forhold til overdoser har dette glidd mer og mer over i et helseansvar, men vi rykker likevel ofte ut for å beskytte ambulansepersonell, sier han.

- Bør man ringe politiet dersom man ser handel eller har bilder?

— Det er greit at folk ringer, særlig hvis det gjelder unge personer. Har vi kapasitet, så rykker vi selvfølgelig. Dersom man ser en person som setter seg et skudd i Nygårdsparken, er det derimot ikke så stor vits i å ringe. Dette er noe vi kjenner godt til, sier Landro.

Fra Skuteviken forteller Geir Eriksen om åpenlyse forhold som politiet ikke interesserer seg for. Han har flere ganger ringt og fortalt om omsetning fra enkelte adresser i nabolaget, men får hver gang beskjed om å ta det opp med huseier.

— Håret reiser seg på hodet når jeg får sånne svar. Hva om huseier er en del av problemet? spør han.

FILMET FRA VINDUET: Stian Lysvold Haugse mener det er for lett være kriminell.
JO HJELLE