ÅSMUND EGELAND asmund.egeland@bergens-tidende.no

Med småflysertifikat, medlemskap i Haakonsvern Aeroklubb og jobb som trafikkassistent for Braathens på Flesland har flyelskeren Stian Skaar mer enn én gang hjulpet mennesker i tidsnød.

Sist det skjedde var tre dager før jul, torsdag 21. desember.

Boresjefen for Norsk Hydro, Steven Nygård (42), befant seg på Snorre-plattformen i Nordsjøen da han fikk beskjed om at konen hadde fått rier og var på vei til Sentralsjukehuset i Rogaland for å føde. Den vordende barnefaren måtte komme seg hjem i en fart. Men det er langt fra Snorre til Stavanger. Ville han rekke fødselen?

Flaks og uflaks Først hadde Steven Nygård flaks: Et helikopter på vei inn til Florø la en ekstratur innom Snorre-plattformen for å hente ham.

Så hadde han uflaks: Han ville ikke komme frem til Florø tidsnok til å nå Coast Airs rute fra Florø til Bergen.

Så hadde han flaks igjen: Coast Air ventet noen minutter, slik at Steven Nygård kom med.

Nå var Steven Nygård avhengig av å nå Braathens rute 366 fra Bergen til Stavanger.

Først hadde han uflaks: Han ville ikke rekke flyet til Stavanger.

Så hadde han flaks: Braathens sa seg villig til å holde flyet igjen i noen minutter.

Så hadde han uflaks igjen: Coast Air ble for mye forsinket til Flesland. Braathens kunne ikke vente lenger, og satte kursen for Stavanger uten Steven Nygård.

Superflaks til slutt: Braathens-ansatte Stian Skaar var akkurat ferdig med sin vakt som trafikkassistent på Flesland. I stedet for å dra hjem til en velfortjent hvil, sa han seg villig til å fly Steven Nygård til Stavanger i et småfly han kunne låne av Haakonsvern Aeroklubb. Klokken 23.30 samme kveld kunne Steven Nygård hive seg inn i en drosje på Sola, på vei til sin kone. Det som virket umulig, ble mulig til slutt.

– Fantastisk innsats – Det var en nydelig flytur, og fantastisk innsats av Stian Skaar og trafikkavdelingen i Braathens. Alle stilte opp for meg, helt fra plattformen og til Sola, og det i en travel førjulstid, sier Steven Nygård til Bergens Tidende.

Selv tar Stian Skaar det hele med stor ro. Så lenge han kan hjelpe folk, og samtidig samle flytimer, er han fornøyd.

– Jeg holder nå på med å ta trafikkflygersertifikat. Målet er å bli pilot, sier Stian Skaar til BT.

Informasjonskonsulenten i Braathens, Stig Martin Solberg, tror at han greier det.

– Stians hobby er fly, fly og fly. Han er nok pilot i Braathens eller SAS om tre-fire år, sier Solberg.

Hvis noen tror at denne historien ender med at Stavanger-mannen Steven Nygård kom frem tidsnok, og faktisk rakk fødselen, må tro om igjen. Fødselen var falsk alarm. Steven Nygårds kone hadde termin for to dager siden. Men hun har ennå ikke født.