Frykten for å bli rammet av den dødelige lungesykdommen SARS, og da spesielt i Asia, er reell. Over 80 døde og 2000 smittede på verdensbasis forteller sitt. Men spesielt etter at Thailand nå er kommet med kraftige sikkerhetstiltak, har panikken virkelig spredd seg. Thai-folk som kommer fra Kina, Hongkong, Singapore, Vietnam og Taiwan, må nå holde seg hjemme i 14 dager. Og turister og forretningsfolk som besøker landet, må gå med munnbind i Thailand like lenge.

Hostefrykt på flyet

Kanskje ikke så rart da, at taiwaneseren Bergens Tidende reiste med til Taipei i går, virkelig ble forbannet da han skulle gå på KLM-flyet i Amsterdam.

— Reisebyrået i London gjorde det klart at flyet gikk direkte til Taiwans hovedstad. Hvorfor står det nå at det skal mellomlande i Bangkok i Thailand? Nærmest brølte mannen til de KLM-ansatte. Og etter hvert fikk han motvillig svaret.

— I disse SARS-tider har vi fått beskjed om ikke å lage så stort nummer av mellomlandinger i Asia. Du kommer deg jo til Taiwan, var beskjeden.

Også BT ble lurt

Men det var ikke bare engelske reisebyråer som hadde «glemt» å oppgi Bangkok som mellomlanding, etter at 78 år gamle Hiang Siang sae Lim døde av SARS i Thailand tirsdag. Han hadde like før kommet hjem fra en reise til Hongkong.

Et bergensk reisebyrå hadde gitt nøyaktig samme beskjed til Bergens Tidendes utsendte. På billettene våre sto det også at vi skulle ta direktefly fra Amsterdam til Taipei. Men i Amsterdam kom kontrabeskjeden: Bangkok først.

Liten hoste skapte uro

— Hvis du kan unngå det, bør du ikke hoste høyt her inne på flyet. Personlig skjønner jeg at du har en helt vanlig forkjølelse. En slik vi er vant med, vi som bor i London, sa Taiwan-fødte Charles Xsi til BT-journalisten da vi hadde satt oss i KLM-flyet i Amsterdam.

Han var fortsatt irritert over at han var blitt lurt til en mellomlanding i Bangkok. Men det hjalp litt at vi var flere i samme båt, eller fly, for å være helt nøyaktig.

— Alle i Asia er forsiktige nå. Selv skal jeg til min fars begravelse i Taipei. Min kone og sønn tar et annet fly. Det er best å være på den sikre siden. Smitten sprer seg lett på fly. Det ville vært ille om alle tre ble smittet, sa han.

Munnbindfolket

Så kom hun som skulle sitte ved vinduet, ved siden av oss to. Hun var fra Thailand og tilhørte munnbindfolket. Dem vi skulle møte stadig flere av på reisen mot Østen.

— Nesten alle som skal til Thailand, bruker munnbind. Du kan plukke reiseruten ut på passasjerene ved å se på munnbindene, fortsatte Charles.

— Prøv å svelge hosten. Hun kan bli veldig nervøs, sa han, da den lille, norske forkjølelsen truet med et lite host. Forsøket var ikke vellykket. Thai-piken reagerte med å ta teppet over munnbindet. Først da flyvertinnene serverte mat forsvant både teppet og munnbindet. Og hun glemte seg lenge nok til i alle fall å få en forkjølelse med opprinnelse Bergen.

Rart møte med Bangkok

I Bangkok ble alle beordret ut av flyet. Og møtet var sterkt. For der tilhørte stort sett alle ansatte på flyplassen munnbindfolket. Og små, korte, norske host ble møtt med usikre øyne over de hvite maskene. En frykt for SARS har spredd seg i verden. Og den er ubehagelig.

Vår venn Charles fra Taiwan hadde også endret identitet da vi var tilbake i KLM-flyet med kurs mot Taiwan.

— Hvorfor bruker du også maske nå?

— Det er kommet på mange fra Thailand. Og der har myndighetene virkelig innført påbud. Du så jo alle munnbindene på de ansatte på flyplassen. Og nesten alle passasjerene. Påbud er ikke gitt uten grunn.

— Hva med oss som ikke har bind?

— Jeg tror dere kan ta det rolig. I Taiwan er det bare noen veldig få tilfeller. Og lite frykt blant vanlige folk. Men du må få bort den forkjølelsen din til du returnerer via Bangkok i neste uke. Kontrollen er mye nøyere når du kommer fra Taiwan. Og et lite host kan gi deg 14 dager i isolat, sa Charles Xsi.

Næringslivet taper stort

Kanskje ikke så rart at Bangkok Post melder om femti prosent nedgang i vanlig butikksalg. Og antall turister allerede har gått ned med samme prosentsats. I Hongkong er det langt verre. Og her i Taipei frykter man at det samme vil skje. I alle fall når folk flest ikke vet om de må mellomlande på mer usikre steder.

UTRYGT MØTE: Selvfølgelig må man være forsiktig når SARS har inntatt verden. Like fullt blir et møte med flyplassansatte i Bangkok en tankevekker. I alle fall for en med en liten, norsk hoste i bagasjen.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ