— Det går tydelige spor over innkjørselen der de har dratt den med seg. De må ha vært minst to stykker, for kanonen er veldig tung og uhyre vanskelig å få tak på, sier Roger Iversen, daglig leder i Damsgård kulturhistoriske forening.

150 år gammel

Kanonen, som er minst 150 år gammel, sto plassert utenfor foreningens lokaler i Birkelundsbakken 57. Iversen hadde aldri trodd at noen ville tenke på å stjele den blytunge antikviteten, men natt til i går forsvant den altså uten at noen oppdaget tyvene.

— Vi har hatt den på en rekke utstillinger, og vi er alltid fire personer som bærer når vi skal flytte den. Tyvene må ha slitt enormt de vel 30 meterne de har dratt den med seg, sier Iversen.

Han synes det er rart at noen har stjålet en så sjelden gjenstand, og kan ikke forstå at tyvene kan klare å omsette den uten å bli avslørt.

— Jeg vil ikke si hvor mye den er verd, for det kan gi tyvene en indikasjon på hva de kan få for den. Den er i hvert fall veldig sjelden, og har stor verdi for oss som kulturhistorisk forening. Jeg har sett utallige kanoner i mitt liv, men bare en som likner denne. Den står i Hans H. Iversens lokaler i Strandgaten.

Sjeldne løveform

Kanonen er 70 centimeter lang, omkring en halv meter høy og malt i silkematt svart. Lavettene på siden av løpet er formet som løver.

— Kan det være snakk om et bestillingstyveri?

— Jeg vet ikke. Det er mulig det bare er noen som har tenkt at de skal ha den hjemme i hagen også. Jeg håper i hvert fall at den ikke er borte fra Bergen allerede, sier Iversen.

Han har tro på at kanonen kan komme til rette når saken blir kjent gjennom BT, og lover dusør til dem som kan gi ham opplysninger som gjør at kanonen blir funnet.

— Tyveriet må være godt planlagt. Dette kan ikke være en impulshandling. Alt tyder på at de har løftet kanonen inn i en bil, etter å ha slitt den over gressplenen. Hvis den kommer til rette, vil vi ikke ha den stående ute lenger, sier Iversen.

Ikke mulig å skyte

Foreningen kjøpte kanonen av en privatperson fra Alvøen for et par år siden. Den hadde gått i arv i familien Martinsen i en årrekke, og var kjøpt hos skipshandler Haag i Sandviken i 1938.

— Det er en saluttkanon som bare har vært brukt til å skyte varselskudd med. Den sto i sin tid i baugen på et tollfartøy og ble brukt for å unngå at andre båter unndrog seg inspeksjon. Det er ikke mulig å skyte med kanonen nå, sier Iversen.

Han har ikke meldt saken til politiet, fordi han har varslet politiet i tidligere tilfeller der han er blitt frastjålet ting.

— Min erfaring er at de bare henlegger saker, sier Iversen.