— Det er vel to båter som har gått helt under og som trenger profesjonell assistanse. Mange småbåter er også blitt fylt med vann, forteller Torbjørn Rørvik, hytteeier i området.

Utfordrende arbeidsforhold

Han er en av mange hyttefolk som har arbeidet med å få reddet båtene i området denne uken. Flere flytebrygger har revet seg løs, trær har løsnet på roten og hagemøbler har flydd av gårde det siste døgnet.

LØSE FLYTEBRYGGER: Flere flytebrygger i Vaksdal har revet seg løs som følge av den sterke vinden.
Torbjørn Rørvik

— Det er ikke alle som er her, men vi som har høstferie har nærmest gått vaktrunder både på land og i vann. Mye har vi ordnet opp, mens andre ganger har vi bare måttet varsle båteierne. Der det har vært mulig, har vi prøvd å tømme båtene, men de enorme kastevindene har ofte hindret oss i å komme bort til båtene, forteller Rørvik.

OBS-varsel

Både mandag og tirsdag har det vært store mengder vind en rekke steder i Hordaland. Det er sendt ut OBS-varsel om sterk vind fra øst og sørøst.

— På Kvamskogen har vi målt vindkast på 28 meter per sekund. På Kvamsøy har det vært stiv kuling. På Finse har det vært opp imot sterk storm. Det har også vært mye vind i indre fjordstrøk, forteller Roar Inge Hansen, meteorolog hos Storm.

Det er et høytrykk over vestlige Russland og et kraftig lavtrykk ute i Atlanterhavet som fører til de kraftige vindkastene.

Anne Solveig Andersen, meteorolog hos Vervarslinga på Vestlandet melder om det samme. Den sterkeste vinden har de målt i Røldal hvor det tirsdag var sterk storm og vindkast på opp imot 49 meter i sekundet fra øst.

— Det har blåst kraftig en rekke steder, særlig i områder som ligger utsatt til for østavind. Hvis du bor i et slikt område, har du fått kjenne på vinden i dag. Vinden kommer i kast, og det merker man godt, sier hun.

Trær og stein i veien

Det har også vært en rekke utfordringer i trafikken.

— Det har vært en god del trær over veien, et par ras og steiner i veien, forteller Marius Råve, trafikkoperatør hos Vegtrafikksentralen.

Han anbefaler folk å være ekstra oppmerksomme i dag.

— Vær spesielt forsiktig når du kjører over broer. Jeg hørte nettopp om en kar som hadde fått blåst av skiboksen fra taket mens han kjørte over en bro. Tenk litt på vindfanget når du kjører. Vær litt ekstra oppmerksom i dag, sier han.

HENTES TIL LAND: En av båtene som slet seg løs på Stamnes måtte hentes til land av årvakne hyttefolk.

Roer seg nå

Det verste været skal nå være over, melder meteorologene.

— Det er nedgående tendens utover kvelden og det kommer til å løye litt. I morgen blir det roligere, sier Hansen.

På Stamnes melder hytteeierne at vinden allerede har begynt å avta tirsdag ettermiddag. Likevel gjenstår mye arbeid.

— Eierne av båter og flytebrygger får seg litt ekstraarbeid denne høsten, sier Rørvik.

Frisk bris i Bergen

Mens kuling og storm har herjet utenfor Bergen, har bergenserne fått sole seg i 15.4 grader i dag og full sol. De har likevel ikke gått helt klipp av de sterke vindkastene.

— I Bergen har det vært frisk bris. Det meste vi har målt er vind på 10 meter per sekund, forteller Andersen.

MYE VIND: Sterke vindkast har skapt trøbbel både i trafikken og på sjøen det siste døgnet. Her er utsikten fra land på Stamnes i Vaksdal kommune.
Torbjørn Rørvik