Her er oppdaterte veimeldinger

Det kraftige regnværet har gått hardt utover veinettet på Vestlandet. 24 veier er blitt stengt etter ras, og over tjue veier ble midlertidig stengt på grunn av flom.

– I områder med ras stopper vi alt arbeidet når det blir mørkt. Vi tar ingen sjanser. Dermed forblir veiene stengt til vi får begynt på rydningsarbeidet på morgenkvisten. Forhåpentligvis blir det meste i orden i løpet av dagen, men enkelte strekninger kan ta opp til 2-3 uker før veien blir åpnet, forklarer midlertidig krisesjef Kjartan Johan Hove hos Vegvesenet region Vest.

Hvilke veier som vil forbli stengte er usikkert, og situasjonen endrer seg fra minutt til minutt. Han har ett råd til folk som skal ut å kjøre.

– Folk må forsøke å orientere seg om hvilke veier som er stengte før de reiser, slik at man unngår å bare komme halvveis, sier han.

– Ta bussen

I Bergen sentrum oppsto de største problemene i Fjøsangerveien i går. Den ene kjøreretningen i Lyderhorntunnelen var stengt i går kveld på grunn av store vannmengder. Vegvesenet frykter kaos hvis tunnelen ikke er blitt åpnet i løpet av natten.

– Trafikken gikk rimelig greit i går, og det var like ille i september i år. Det virket som om folk har fulgt rådet om å reise kollektivt. Hvis det kommer mye nedbør i natt også anbefaler vi fortsatt at folk tar bussen, sier Arild Hegrenes i Vegvesenet i Bergen.

Bergensbanen stengt

NSB har også fått store problemer som følge av uværet. Jernbaneverket regner med at toget fra Bergen til Oslo vil være innstilt frem til klokken elleve i kveld. På grunn av to store ras over både veien og jernbaneskinnene ved Langhelle vil passasjerer ikke bli tilbudt busstur.

– Skadene etter uværet er større enn vi fryktet. Strekningen Voss – Arna vil nok være stengt frem til klokken elleve, sier informasjonssjef i Jernbaneverket Inge Hjertaas.

Årdal isolert

Verst har det gått ut over veinettet i Sogn og Fjordane. Innbyggere i flere kommuner er blitt isolert som følge av stengte veier etter ras.

– Høyanger, Leikanger og Balestrand har i kortere perioder vært isolert. Årdal vil være isolert om natten siden veien mellom Årdal-Tyin er nattestengt, forklarer fylkesmann Oddvar Flæte.

Situasjonen i Årdal kan bli langvarig. Vegvesenet og Fylkesmannen arbeider med en løsning for å sikre veiforbindelse til Årdal gjennom hele døgnet.

– Riksvei 53 i Årdal har rast ut og arbeidet er ikke gjort i en fei. Vi vurderer å ta i bruk den gamle fergekaien siden vi ikke kan åpne Årdal-Tyin på permanent basis, sier Hove.

Fylkesmannen understreker at strekningen mellom Årdal og Tyin vil bli holdt åpen for ambulansetrafikk gjennom hele døgnet.

ØYVIND SNIBSØER