Byggeplassen ble stengt på timen, og Arbeidstilsynet vurderer å anmelde saken. Seks grove sikkerhetsbrudd er rapportert.

En lærer var ansvarlig for sikkerheten. — Undervisning skal ikke være risikosport, sier rektor Aud Eva Bjørdal.

Det var ved 09.00-tiden i går inspektør Kurt Halås fra Arbeidstilsynet var på inspeksjon på byggeplassen Stølen Nord i Godvik. Der holdt elever fra byggfaglinjen på Laksevåg videregående skole på med å oppføre et hus.

Da Halås kom på byggeplassen, drev to elever med takarbeid seks meter over bakken - usikret. Det sto elever fire meter over bakken på et stillas - også det usikret. Heller ikke stigene var sikret.

— Det er et under at stillaset ikke veltet. Det manglet innfestning til veggen, sier Halås.

Stålbjelker og kraftige bjelker i tre lå løse på vegger uten å være festet. Halås mener de kunne ha falt over elevene.

— Det mest alvorlige var kanskje art det ikke fantes en HMS-plan. (helse, miljø og sikkerhet, red.anm.). Det skal alle arbeidsplasser ha. I tillegg fløt det av rot og søppel, sier Halås til BT.

Stengt på timen

Han stengte byggeplassen øyeblikkelig på grunn av overhengende fare for arbeidstakernes liv og helse. I alt ble det påpekt seks grove sikkerhetsbrudd. 10-12 elever jobbet på byggeplassen.

Halås sier Arbeidstilsynet ser svært alvorlig på saken.

— Det er summen av elementære grove sikkerhetsbrudd, og ikke minst at det er elever som jobbet på byggeplassen, som gjør saken så alvorlig. Det er ikke bra hvis elever får dårlige holdninger til sikkerhet gjennom skolen.

Arbeidstilsynet vil vurdere å anmelde saken til politiet. Hvem som blir anmeldt, er imidlertid uklart: Skolen, byggherren eller læreren som hadde ansvaret for elevene på byggeplassen.

— Men rapporten er blitt sendt til skolen. Vi vil påpeke at det er spesielt viktig med sikringstiltak på en praksisplass for elever, sier Halås.

- Hadde HMS-plan

Bergens Tidende var i går ettermiddag i kontakt med byggherren. Han ønsker ikke å ha navnet sitt i avisen.

— Vi holdt på med å sikre byggeplassen da Arbeidstilsynet kom. Hadde inspektøren kommet halvannen time senere, hadde alt vært i orden, sier byggherren.

Han sier den manglende HMS-planen lå i bilen hans, og er nå lagt inn på brakken.

Byggherren mener saken overdramatiseres.

— Jeg skjønner ikke hvorfor dere skal omtale denne saken. I morgen skal alt være i sin skjønneste orden, og da kan arbeidet starte igjen.

— Men Arbeidstilsynet ser svært alvorlig på denne saken, og vurderer å gå til en politianmeldelse.

— Jeg har ikke fått forståelsen av det.

STENGT: Arbeidstilsynet stengte denne byggeplassen på timen etter at det ble avdekket seks grove sikkerhetsfeil. 10-12 elever fra byggfag på Laksevåg videregående skole jobbet på byggeplassen.<p/>FOTO: VEGAR VALDE