KRISTINE HOLMELID

— Det er forferdelig. Nesten alle her bruker krykker eller rullestol og kommer seg ikke ut av leilighetene sine, sier Olga Knudtzon.

83-åringen bor i sjette etasje i Øvre Dreggsallmenningen 4 i Bergen sentrum. Det er 78 bratte og mørke trappetrinn opp fra ytterdøren.

— Jeg har kranglete hofter og er avhengig av rullator, sier Knudtzon, som ikke har noen mulighet til å komme seg ut på egen hånd.

- Meningsløst

— Dagene blir lange for oss som bor her. Det er helt meningsløst at vi som er syke og gamle skal bli rammet av streiken til heismontørene, sier Erna Kristiansen (83).

Hun er avhengig av rullestol og kommer seg heller ikke ut. Fredag gikk den eneste heisen i bygget i stykker. Siden heismontørene er i streik, blir den ikke reparert.

— Det tærer på humøret dette, sier hun.

Flere av beboerne i de 41 serviceboligene har ikke hjemmehjelp eller slektninger som kan handle for dem. De kommer seg ikke til lege eller kan møte til andre avtaler. Hver dag pleier beboerne å samles i Dreggestuen i første etasje for å prate, drikke kaffe og spise vafler. Dit kommer de seg heller ikke.

- Helt utslitt

— Søndag var vi i invitert i besøk og mor ville gjerne være med. Jeg måtte hjelpe henne ned og opp igjen alle de bratte trappene. Etterpå var vi helt utslitt begge to, forteller Olga Knudtzons datter, Vigdis Knudtzon Jensen.

Hun og søsteren Linda Knudtzon Gundersen er provosert over at de streikende heismontørene ikke reparerer heisen i et bygg der det kun bor uføre og gamle.

— Det er greit at det skjer i forretningsbygg, men ikke her, sier døtrene.

Firmaet Schindler Stahl Heis er ansvarlige for service på heisene i bygget. Men siden heismontørene deres er i streik, kan de ikke utføre reparasjoner og vedlikehold.

— Vi sender videre søknader om reparasjon til hovedkontoret for de streikende montørene i Oslo. De vurderer hvilke søknader som skal innvilges, sier avdelingsleder Hans Jørgen Laskemoen ved Schindler Stahl Heis i Bergen.

- TÆRER PÅ HUMØRET: Heismontørene streiker og heisen blir ikke reparert. Erna Kristiansen (83) (i rullestol) og Olga Knudtzon (83) håper de snart får komme seg ut. <br/>Foto: HELGE SKODVIN