Ved 12.30-tiden gikk strømmen på kjøreledningen mellom Urdland og Mjølfjell. Bergensbanen var derfor stengt mellom Mjølfell og Reimegrend frem til klokken 16.20 i dag.

Ifølge informasjonssjef Inge Hjertaas ved Jernbaneverket Region Vest var årsaken at en kjøreledning var avbrent.

— Vi har funnet feilen, og er i gang med å reparere den nå. Vi håper å kunne åpne banen tidlig på ettermiddagen, sa Hjertaas til bt.no tidligere onsdag ettermiddag.

Stengt også tidligere

Men det er ikke første gangen Bergensbanen er blitt stengt dette døgnet. Først kjørte et godstog seg fast i det jernbanefolkene kaller Horisontalen, noen kilometer øst for Myrdal og like vest for Kleven bro i 2-tiden i natt.

Vakthavende informasjonssjef i Jernbaneverket Kjell Bakken sier til bt.no at godstoget ble hjulpet løs i 9.30-tiden.

— Godstoget var kjørt til Myrdal. Da en snøryddingsmaskin skulle rydde linjen for snø, sporet den av, sier Bakken.

Ble åpnet igjen

Enda en snøryddingsmaskin ble sendt opp fra Myrdal, og Bergensbanen ble åpnet i 11.30-tiden, før den altså ble stengt igjen på grunn av kjøreledningen.

Bakken forteller at nattoget på vei fra Bergen, ble kjørt til Myrdal, og tilbake til Voss. Derfra ble passasjerene sendt med busser via Filefjell til Oslo. Grunnen til at de ble sendt via Valdres, var at de andre aktuelle høyfjellsveiene var stengt på grunn av uvær.

Passasjerene på nattoget fra Oslo ble kjørt med busser til Gol og videre over fjellet og til Vestlandet. Bakken er ikke informert om hvilken høyfjellsstrekning disse bussene kjørte og når passasjerene var ventet til Bergen.

Morgentogene både fra Bergen og Oslo ble kjørt av gårde til vanlig tid. Innen de kommer til den rasutsatte strekningen mellom Myrdal og Hallingskeid, var banen åpnet igjen. Dagtoget fra Bergen passerte over fjellet i rute.

Bedre på fjellovergangene

Problemene er blitt mindre på høyfjellsovergangene i løpet av dagen. Rv 50 Hol-Aurland og Rv 53 Tyin-Årdal var stengt på grunn av uvær frem til i formiddag. Tyin-Årdal er nå åpnet for fri ferdsel, mens Hol-Aurland har kolonnekjøring på grunn av smal veibane.

Les oppdaterte veimeldinger her.

Rv 13 Vikafjell var stengt på grunn av opprydningsarbeid.

På Rv 7 Hardangervidda og E 134 var det kolonnekjøring, henholdsvis på grunn av smal veibane og uvær.

E 16 over Filefjell og Rv 52 Hemsedalsfjellet har vært og er åpne.

STENGT: Bergensbanen er stengt, men åpner trolig igjen i 11-tiden. Her fra Finse stastjon for fem dager siden. FOTO: HELGE SUNDE