Neste uke skal drosjenæringen og kollektivselskapene møtes for å forberede julebordssesongen.

Blant tiltakene som foreslås, er stenging av gater for personbiler, nye holdeplasser og flere nattruter med buss og bybane. Slike tiltak ble også gjennomført i 2010 og 2009.

— Vi føler at de tiltakene som ble prøvd i fjor, var riktig medisin. Politiet er veldig opptatt av å tømme byen raskt, for i julebordssesongen blir det en del knuffing i køene, sier Jan Tennfjord, daglig leder i Norgestaxi.

Skal ha «gløggvakter»

I et brev fra Hordaland fylkeskommune heter det at «i julebordssesongen er det spesielt mange som oppholder seg i Bergen sentrum natt til lørdag og søndag, og det er viktig å legge til rette for god transport ut fra sentrum».

Politiet, Statens vegvesen og politikere fra Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune skal delta på møtet med drosje- og busselskapene.

Som tidligere år foreslås «gløggvakter» ved holdeplassene for å forebygge dårlig stemning blant utålmodige julebordsgjester. Flere midlertidige holdeplasser skal sørge for at køene fordeler seg ut over sentrum og blir mindre.

Tiltakene skal etter planen gjelde fra 26. november og frem til jul.

Tror de unngår kaos

Tennfjord tror ikke julebordssesongen vil medføre kaos på holdeplassene.

— Nå tar også Bybanen unna mye trafikk ut av sentrum, så dersom vi innfører de samme tiltakene i år tror jeg vi unngår situasjoner vi har hatt tidligere, der folk har ventet i timevis på drosje, sier Tennfjord.

- Hva er ditt tips til julebordsgjester som skal ta drosje hjem?

— Det er å gå til en av de anbefalte holdeplassene i sentrum, sier han.