— Når uroen og angsten blant foreldre og ansatte er så høy som den er nå, må vi forholde oss til det, sier ordfører i Vaksdal, Eirik Haga.

Fikk lapp med hjem

Lørdag morgen løsnet en steinblokk fra fjellsiden nær barnehagen på Stanghelle. Mandag var det hastemøte med teknisk leder, rådmannen og ordføreren for å diskutere den uroen rasene skaper i bygden, og flere foreldre holdt ungene hjemme fra barnehagen.

Tirsdag klokken 14 ble hele barnehagen stengt, og barna fikk med seg informasjonsskriv hjem om at de ikke har noe sted å være før over helgen.— Vi har hatt noen runder på hvordan vi skal forholde oss til uroen, og vi finner at vi stenger nå. Med det spesielle været vi har hatt i det siste, med ti minusgrader om natten og plussgrader om dagen, er det fare for issprenging, sier Haga.

- Dårlig følelse

Cathrine Rakfjord Sandvik har to barn på to og fire i barnehagen.

— Det var med en dårlig følelse jeg kjørte dem dit i dag, sier hun.

Beskjeden om at barnehagen nå stenger, er kjærkommen.

— Jeg er veldig glad for at det blir gjort noe nå.

Frysing og tining

12 av de 67 barna har allerede fått alternativt lokale. De resterende 55 står uten tilbud fra onsdag 10. til 12. april.

— Vi jobber med å finne alternative løsninger, og personalet har vært veldig sporty og brettet opp ermene, sier ordføreren.

Vi har hatt noen runder på hvordan vi skal forholde oss til uroen, og vi finner at vi stenger nå

Ordfører Eirik Haga

Stengingen av barnehagen går mot geologens anbefaling.

— Det er vekslingen mellom frysing og tining som gjør at steinblokkene løsner nå, sa geolog Geir Bertelsen i Statens vegvesen til BT mandag.

Bygger ny

Han fortalte at fjellet over barnehagen tidligere er vurdert av Norges Geotekniske institutt med tanke på hvor stor sjanse det er for at steinmassar skal løsne i fjellsiden og hvorlangt det i så fall vil gå.

— Det kan gå flere steinskred i området her, men det er trolig mindre sannsynlig at de vil gå så langt ned som til barnehagen, sa Bertelsen, som har forståelse for at folk er engstelige.

Ordfører Haga sier likevel at barnehagen mest sannsynlig vil holdes stengt frem til sommeren.

— Skjebnens ironi er at i disse dager legges den nye barnehagen ut på anbud, sier Haga.

Den skal stå ferdig, på rassikkert sted, sommeren 2014. — Jeg håper det ikke blir provisoriske løsninger frem til da. Men så lenge det er trygt er det det viktigste, sier Cathrine Rakfjord Sandvik.