— Det er vemodig, ja forferdelig trist. Våre mange faste kunder sørger også. Her er det mange såre følelser ute og går, sier Aslaug Sjaastad, som har drevet den tradisjonsrike tobakksbutikken i 25 år. Nå er hun 70 år. Et generasjonsskifte, kaller hun det. Men det står ingen ny generasjon til å ta over. Datteren prøvde, men maktet ikke å kombinere butikklivet og lange arbeidsdager midt i Bergen sentrum med ansvaret for tre små barn.

Dermed blir en institusjon blant byens forretningsliv borte. Tre og et halvt årsverk forsvinner, og dyktige kvinner i moden alder blir arbeidsløse etter opp til 16 års tjenestetid bak den svære glassdisken.

Rammet av bybrannen

Flere iherdige forsøk på å få solgt landets eldste tobakksbutikk har også mislykkes. Det manglet ikke på interesserte. Men midt oppe i salgsprosessen i høst slo Riksantikvaren til og fredet det helt spesielle interiøret. Dermed forsvant alle potensielle kjøpere som dugg for solen, fordi alle ønsket å pusse opp og modernisere. Så om tobakksbutikken blir borte, vil i det minste de gamle butikkhyllene i teak bestå. Ifølge senterleder Geir Kaland i Galleriet er det allerede inngått ny leieavtale for de over 80 år gamle lokalene, som er de eneste som er beholdt i sin gamle og opprinnelige stil i det moderne kjøpesenteret. Ny leietaker vil være på plass ut på nyåret. Men Kaland ønsker foreløpig ikke å si hva lokalene skal brukes til, og hvem som flytter inn.

Reimers Tobakk ble etablert i Strandgaten i 1847. Men Reimers-familien ble, som så mange andre bergensere, rammet av bybrannen i 1916. Dermed flyttet butikken til Olav Kyrresgate 1- 5, som den gangen var nybygget som forretnings- og kontorbygg for Vesta Hygea midt i byens sentrum.

— Vår familie overtok i 1920 fra Emanuell Reimers. Siden har butikken vært drevet av min familie, sier Aslaug Sjaastad.

God butikk

Reimers Tobakk har alltid vært god butikk. Selv om stadig færre røyker, og tobakksalget har gått jevnt nedover, har stor omsetning og faste kunder på Tipping og Rikstotto sørget for nok klingende mynt til å leve av.

Riksantikvaren valgte å frede det gamle butikkinventaret fordi det stammer fra byggeperioden på Torgallmenningen etter bybrannen i 1916. Inventaret ble spesialbygget til Reimers Tobakk, og er fortsatt bevart i samme stil som den opprinnelige bygningen, som i dag rommer Galleriet. Ifølge Riksantikvaren finnes det ikke flere originale butikkinventarer fra denne perioden igjen i hele Bergen. Derfor vil altså det vakre butikkinventaret med teakhyller, glassdisk, stor klokke og gamle tobakksskilter bestå i fremtiden.

Da Bergens Tidende var innom i går, strømmet faste kunder til for å kjøpe nyttårssigarer og sjokolade til nyttårsbukkene for halv pris. Noen hadde ikke fått med seg at dørene stenges for godt i morgen.

— Er det jubileum, spurte en kunde da hun så pressefotografen.

— Nei, så trist, lød svaret, da Aslaug fortalte den brutale sannheten. Hun smiler tappert helt til «the bitter end.» Men tårene er ikke langt unna. For mer enn de fleste vet hun at med Reimers Tobakk forsvinner også et stykke original bergensk butikkhistorie.

FREDET: Det unike butikkinteriøret er det eneste i sitt slag igjen i Bergen. Derfor har Riksantikvaren fredet det, slår Aslaug Sjaastad fast.<br/>Foto: HELGE SUNDE