— Vi har lagt ned. Siste dagen med servering i restauranten var den 19. desember. De fem ansatte er oppsagt, sier daglig leder av Kafe Krystall Vibeke Bjørvik.

Siden 2006 har den kjente bergenske restauranten gått med underskudd (se faktaboks). Tallene for 2008 er ikke klare.

  • Det gikk nok litt dårligere i 2008 enn i 2007. Jeg skal ha møte med regnskapsføreren i morgen. De endelige tallene får jeg da, sier Bjørvik.

Kafe Krystall har kapasitet til 23 gjester. Bjørvik sier små, eksklusive restauranter driver med veldig knappe marginer.

  • Hvis vi får to avbestillinger en kveld, går vi med underskudd den kvelden, fordi vi er så små, sier Bjørvik.

Usikker på fremtiden

I tillegg til sviktende resultater, er sviktende motivasjon en grunn til nedleggelsen.

  • Det er tungt å drive med så små marginer som vi har gjort. Å drive en slik restaurant er en livsstilsjobb. Nå er det nok, sier hun.

Bjørvik sier hun ikke vet hva hun skal gjøre nå. Gjennom selskapet Kafe Krystall AS fortsetter hun å leie lokalene i Kong Oscars gate.

— Kanskje vi starter noe nytt her. Det vil ikke bli en like eksklusiv restaurant som Kafe Krystall. Jeg skal bruke januar til å tenke på dette sammen med styret.

Bjørvik understreker at det er snakk om en kontrollert avvikling av restauranten.

  • Vi både håper og tror at alle kreditorer vil få det vi skylder dem.

Bjørvik vil ikke gi finanskrisen skylden for nedleggelsen.

  • Vi har ikke merket noe særlig til den, sier hun.

- Vanskelig i Bergen

12 lærlinger har gått ut fra Kafe Krystall med fagbrev. Bjørvik roser sine tidligere ansatte.

  • Det har vært en familiebedrift, selv om alle de ansatte ikke har hatt samme etternavn. Ikke minst har vår kjøkkensjef Marit Mjøs betydd mye for Kafe Krystall, sier hun.

Bjørvik mener det er vanskeligere å drive en gourmetrestaurant i Bergen enn i Stavanger eller Oslo.

  • Det virker kanskje som om det er større etterspørsel etter denne typen restauranter der. Veldig mange av gjestene på Kafe Krystall har vært tilreisende, sier hun.

Kjendiskokk Eyvind Hellstrøm plukket ut Kafe Krystall som en av de tre stedene han kunne gå på i Bergen, da flere matkjennere kritiserte restaurantene i Bergen i vår.

- Trist nedleggelse

Direktør i NHO reiseliv, region vest, Wenche Salthella, synes det er trist at Kafe Krystall legger ned.

Hun mener det ikke er tvil om at etterspørselen er annerledes i Bergen enn i Oslo og Stavanger.

  • Stavanger har flere restauranter av denne typen, men har færre innbyggere enn Bergen. Det sier nok noe om at etterspørselen er forskjellig, sier hun.

Salthella sier at det er en usikkerhet i bransjen nå som både bedrifter og privatpersoner strammer inn på forbruket.

  • Det er nok slik at de mest eksklusive restaurantene vil merke dette ekstra godt, men jeg håper at ikke flere må legge ned. Vi trenger også gourmetrestaurantene her i Bergen, sier Salthella.

Kaptein på kokkelandslaget, Gunnar Hvarnes, mener det er krevende å drive eksklusive restauranter.

  • De mest eksklusive stedene bruker også eksklusive råvarer og har dermed høye varekostnader, sier Hvarnes som til daglig jobber ved Gastronomisk Institutt.
SISTE HUMMER KOKT: Daglig leder Vibeke Bjørvik har drevet restauranten siden åpningen i 1994. - Det har vært grådig gøy. Dette er vemodig, sier hun.
Eirik Brekke