• Senterpartiet er svikere, og er sammen med Frp blitt miljøverstingene i norsk politikk.

Venstre-leder Lars Sponheim knallet til mot de gamle sentrumskameratene i Senterpartiet under fylkesårsmøtet i Ulvik i går.

— Jeg fikk litt av et sjokk da jeg leste det nye Senterparti-programmet. De er blitt Venstres ytterpunkt i miljøpolitikken, fastslår Sponheim.

— Senterpartiet går til valg på utryddelse av ulven og bryter dermed Norges internasjonale forpliktelser om vern av truede arter. De er på full glidekurs vekk fra det klassiske naturvernet, sier Sponheim, som ikke kjenner Sp igjen fra den gang Marit Arnstad satt i Bondeviks sentrumsregjering.

Økt miljøfokus

Venstre-lederen tror miljøspørsmål vil få større betydning ved høstens valg enn på mange år, som følge av folks bekymring for det som kan være menneskeskapte klimaendringer. Sponheim mener partiet vil kunne tiltrekke seg mange «grønne» SV-velgere, særlig fordi Sosialistisk Venstreparti i hans øyne klistrer seg til Ap og det rødgrønne regjeringsalternativet.

— Det vil bli helt umulig for SV å tvinge Ap til miljøløsninger slik Venstre har klart i samarbeidsregjeringen. Jeg ser at SVs Audun Lysbakken i gårsdagens BT sier at Ap vil bøye av i striden om bygging av forurensende gasskraftverk. Man må være gammelkommunist for å tro på noe sånt. SV vil gjøre hva som helst for å komme i regjering, hevder Sponheim.

Satser på seks prosent

Han mener Ap beveger seg i «gammel industrisosialistisk retning» og at det ikke finnes spor av grønt igjen i Senterpartiets politikk.

Venstre-lederen sier partiets mål er seks prosents oppslutning og 150.000 velgere ved høstens stortingsvalg.

— Våre førstekandidater har gode sjanser i alle fylkene som følge av den nye valgloven. Velgerne har aldri vært mer i bevegelse enn nå, sier Sponheim.

Strategien er å vinne «radikale Høyre-velgere» og «liberale Ap-SV-velgere». Satsingssakene er miljø, småbedrifter og sosialt ansvar.

Venstre-lederen gjentok i går at «han aldri har vært bedre som politiker». Sponheim avslørte også at de tre regjeringspartiene har inngått avtale om å si nei til å delta i tv-dueller hvis ikke Venstre får være med, når de rødgrønne motstanderne får stille med full rekke.

— Venstre har motkrefter i noen av tv-redaksjonene, påsto Sponheim.

Han spår at årets valgkamp får en temperatur og et konfliktnivå vi ikke har sett maken til i nyere tid.

— Det blir ikke pent. Partilederens eget hjemfylke blir avgjørende for Venstres resultat. Våre motstandere vil bruke mye energi på å forsøke å vippe oss av pinnen i Hordaland, spår Sponheim.