Forsvareren til mannen som er dømt til 12 års fengsel vil nå kreve saken gjenopptatt.

– Fra jeg gikk ut av rettssalen og tok av meg kappen har jeg vært sikker på at jeg ikke kom til å gi meg med denne saken. Bevismessig er det ikke ført tilstrekkelig bevis for at den som er dømt er skyldig. Det mente jeg også før rapporten fra stemmeanalysen kom, sier forsvarer Ann Turid Bugge.

– I samtalen med AMK der innringeren sier ”jeg har drept et menneske”, la retten til grunn at det var min klient. Stemmeanalysen konkluderer imidlertid med at dette ikke er han, føyer hun til.

Det er enda ikke sendt noen begjæring til gjenopptagelseskommisjonen, men Bugge vil starte arbeidet med dette over sommeren. Avgjørelsen er tatt i samråd med hennes klient.

– Jeg besøkte ham i fengselet i forrige uke, og han ble veldig glad. Han har hele tiden sagt at han ikke får det til å stemme at han skal ha gjort dette. Han hadde et godt forhold til avdøde og det ble ikke funnet noe DNA-rester fra avdøde på ham, sier Bugge

15 knivstikk Svanhild Bergesen ble drept med 15 knivstikk i sin egen seng natt til 21. desember 2003. Noen timer tidligere hadde hun tatt imot mannen som nå er tiltalt for ugjerningen med en god klem.

51-åringen var tidligere nabo av avdøde og samboeren hennes, og var invitert på besøk. Sammen drakk de hjemmebrent, så på tv og pratet. 51-åringen har sagt at han ikke huske noe fra drapsnatten.

– Hver eneste natt går han gjennom dette. «Er det meg, skal jeg ta min straff», sier han. Men han får det ikke til å stemme, og han kan ikke huske at en kniv var inne i bildet, sier Bugge til BA.

To domstoler har lagt til grunn at 51-åringen var alene i huset sammen med kvinnen og hennes samboer drapsnatten. Bevisførselen har hele tiden utelukket at samboeren kunne ha begått drapet, skriver avisen.

Ny stemmeprøve Men det er aldri funnet tekniske spor som knytter 51-åringen til drapet. Til tross for 15 knivstikk, er det verken funnet DNA-spor eller fingeravtrykk på kropp, klær eller kniv. Motivet er heller ikke kjent.

Et sentralt punkt i saken var en nødrop til AMK. «Jeg har drept et menneske», fortalte innringeren.

Både Bergen tingrett og Gulating lagmannsrett er av den oppfatning at det var den dømte 51-åringen som ringte inn den makabre meldingen.

Nå har imidlertid en Sintef-ekspert på stemmeprøver konkludert med at det høyst sannsynlig ikke er 51-åringens stemme retten hørte på AMK-lydbåndet. Rapporten ble først ferdig etter at dommen var falt.

KNUT EGIL WANG