Sjansene for at «Stella Polaris» kommer tilbake til Bergen, blir stadig mindre. En svensk interessent skal ha lagt inn bud på det historiske skipet fra 1927, og får han det som han vil, havner skipet i Sverige.

Ingen investorer i Norge har meldt sin interesse etter at «Stella Polaris» ble til salgs i Japan i sommer. Skipet tilhørte tidligere Det Bergenske Dampskibsselskab, men har i 35 år ligget til kai i Japan og fungert som hotell— og restaurantskip.

Skipsmekler Espen Bagn og Ole Friele jr. har i sommer og høst jobbet hardt for å finne nordmenn - primært bergensere - som var interessert i å få skipet hjem igjen. Drømmen var at hun skulle pryde Vågen. Det skulle vise seg å bli lettere sagt enn gjort. Ingen norske investorer våget å satse på prosjektet, og heller ikke staten. En stund så det ut til at «Stella» kunne ende opp som spiker i Kina.

For halvannen uke siden meldte imidlertid en svensk investor sin interesse til det japanske eierselskapet Izuhakone Co.

«Stella»-entusiast Ole Friele jr. er skuffet over det labre engasjementet i Norge.

— Dersom den gamle damen skulle ende opp i vårt naboland, er det selvsagt et mye bedre alternativ enn spiker. Men jeg er uansett skuffet over det manglende engasjementet i Bergen og Norge i denne saken, sier Friele jr.

Han antar at et bud vil ligge på mellom fem og syv millioner kroner.

«Stella Polaris» er historisk sett også knyttet til Sverige. Fra 1951 til 1969 var skipet eid av et Malmø-rederi, og derfra ble skipet solgt til Japan.

Cruiseskipet går ikke for egen maskin, og må slepes til sitt nye eierland.

SVERIGE NESTE? En svensk investor skal ha lagt inn bud på «Stella Polaris», som fremdeles er til salgs i Japan. Sjansene for å se det gamle BDS-skipet i Bergen igjen, er dermed minimale. FOTO: OLE FRIELE JR.