Klokken 11.03 fikk Vegtrafikksentralen i Hordaland melding om et ras på riksvei 13 ved Byrkjenes mellom Odda og Tyssedal, et kjent rassted. Raset har fylt opp hele rasvollen og gått ned i veien.

— Entreprenørene våre er på stedet og begynner snart arbeidet med å rydde opp. Det kan ta lang tid, så jeg anbefaler å ta veien på andre siden av Sørfjorden, sier Tom Hansen, trafikkoperatør i Vegtrafikksentralen.

Fergekaos i Kinsarvik

— Før i dag gikk køen fra fergekaien og langt ut i riksveien, sier Geir Midtun, som jobber på bensinstasjonen ved fergekaien i Kinsarvik.

Ifølge Hansen er det fortsatt lang kø på fergekaien, men det har begynt å ordne seg.

— Frivillige fra Kinsarvik har gått rundt på fergekaien og informert folk om at de heller må kjøre over Hardangerbrua og ta fergen fra Tørrvikbygd eller Kvanndal i stedet, sier han søndag ettermiddag.

Ingvar Hus har brukt et par timer på å informere folk i fergekøen.

— Vi prøver å få folk til å forstå at fergen fra Kinsarvik er for liten og går for sjelden til å ta unna køen. De må heller kjøre over broen, sier Hus.

- Må vente lenge

Fergen mellom Kinsarvik og Utne går bare annenhver time og går også innom Kvanndal, mens fergen fra Kvanndal til Utne går oftere.

— De som står bakerst i køen her må nok belage seg på å vente i fire timer hvis de skal ta fergen fra Kinsarvik, sier Midtun.

Midtun skulle ønske at fergekapteinene hadde myndighet til å legge om ruten i situasjoner der veien er stengt.

— Vi som bor her etterlyser en automatikk i sånne situasjoner, sier han.