• Det er uvisst når veien kan åpne igjen ved Gaupåsvatnet, sier Vegtrafikksentralen.

Natt til mandag fikk politiet i Hordaland melding om at det hadde gått et stort steinras på E16 mellom Arna og Åsane. Raset gikk like ved Gaupåsvatnet.

Veien var lenge helt stengt. Men fra i går ettermiddag har det vært manuell dirigering på stedet.

— Det er fremdeles bare et felt som er åpent. Når veien kan åpen helt igjen, er uvisst, sier trafikkoperatørMarius Råveved Vegtrafikksentralen tirsdag morgen.

Må sprenge steinblokk

I går ettermiddag ble det jobbet med å fjerne de store steinblokkene. Ifølge geologen må mannskapene fra vegvesenet være helt sikre på at det utraste fjellpartiet hviler trygt før de kan åpne veien.

— Det er frontpartiet som har kalvet. Vi må finne ut om resten av det løse fjellpartiet ligger trygt, uten fare for videre utrasing. Vi må også sprenge den store steinblokken som ligger der, sier Harald Hauso, geolog i Statens vegvesen.

Veien vil bli helt stengt når blokken skal sprenges, men når det skjer er fremdeles uvisst.

— Det blir kun et kjørefelt åpent resten av dagen, så vil vi ta en ny vurdering i kveldingen når vi ser hvor langt vi er kommet i ryddearbeidet, sier geologen.

Stor fjellhylle

Det var to bilister som meldte fra om raset rett over klokken 02.30.

RAS: En fjellhylle på 50-60 tonn har rast ut på E16 mellom Åsane og Arna.
Vegar Valde

— Det er en fjellhylle på rundt 50-60 tonn som har rast ut i nærheten av fotoboksen. Den har også tatt med seg trær og stein- og jordmasser, og ligger delvis ut i veien og på autovernet, sier trafikkoperatørJan MarøyvedVegtrafikksentralen.- Den største steinblokken er fire meter lang og halvannen meter høy, sier trafikkoperatør Svein Ivar Ellefsen.

Geolog Harald Hauso sier at det er 300 kubikk med stein som har løsnet 10-12 meter over veibanen.

— Vi får ikke vurdert stabiliteteten på hovedpartiet før vi har fjernet masser i fremkant.Vi må blant annet knuse noen steinblokker som er for store til å flyttes først. Så vil renskelaget rydde området bak og rundt løsneområdet, sier geolog Harald Hauso.

- Er det fare for flere ras i området?

— Det er alltid en viss rasfare i et slikt terreng. Det kan godt hende at det som står igjen står godt, men det får vi først vite når vi har fjernet de store steinene og massene foran.

Stengt i flere timer

Det er omkjøring for mindre kjøretøy rundt Gaupåsvatnet. Mens større kjøretøy må kjøre Hardangervegen og rundt Nesttun for å komme seg til Bergen.

— Vi vet ikke hvor lenge veien bli stengt. Nå venter vi på at en geolog skal undersøke stedet når det blir lyst, sier Ellefsen.

Rett før klokken 10.00 kan ikke geologen si noe om når veien kan åpne igjen.

— Vi må ta det fortløepnde, men veien blir nok stengt i flere timer fremover, sier Harald Hauso.

Allerede i 08-tiden kunne Vegtrafikksentralen melde om tett trafikk i området.

— Det er første dag etter ferien, og man må nok belage seg på at det vil bli en del trafikale problemer på grunn av dette, sier Ellefsen.

STENGT: Geolog Harald Hauso undersøker rasområdet mandag. - Vi er usikre på når vi kan åpne veien igjen, sier han.
Vegar Valde