SISTE: Mandag morgen melder Vegvesenet at det fortsatt er manuell dirigering forbi rasstedet.

Klokken 18.05 lørdag fikk Vegtrafikksentralen i Hordaland melding om at det hadde gått et større ras over veien ved Hylland, på E16 mellom Gudvangen og Stalheim.

Raset skal ha vært circa 50 meter bredt, fem meter høyt og 200 meter langt. Trolig har raset, som består av større mengder jord, stein og trevirke, blitt utløst som følge av kraftig regnvær.

Veien åpnet

Søndag ettermiddag ble veien delvis åpnet igjen. Ifølge Statens vegvesen er det manuell dirigering på stedet.

Veien kan også bli stengt igjen i perioder på opptil en time.

Nils Gulleik Hylland og konen Margunn Hylland bor på Hylland bare et par kilometer fra der raset gikk, og har blitt vant til at det faller stein fra oven.

— Det er kjedelig å bli innestengt av ras, gang på gang, særlig når du vet at det kommer til å skje på nytt, sier Hylland.

— Det kom en sikkelig tordenbyge, og det regnet så tett at vi ikke kunne se fjellveggen. Da vet man at raset kommer, sier han videre.

Ryddet veien

Ved midnatt lørdag opplyste politiet i Sogn og Fjordane at veien ville forbli stengt også søndag.

— Vi har fått tilbakemelding fra Statens vegvesen om at ryddingen av veien er kommet igang, men at det ikke blir aktuelt å åpne før tidligst mandag, sa operasjonsleder Kjetil Drange.

Nå har altså ryddingen av veien tatt kortere tid enn forventet.

Tidligere lørdag ble det gjennomført søk i området, for å utelukke at noen hadde blitt tatt av raset. Dette søket er nå avsluttet, og politiet regner det nå som sikkert at ingen personer befinner seg inne i raset.

Evakuerte området

Politiet i Hordaland sendte flere patruljer til Nærøydalen da de fikk melding like etter klokken 18. Også patruljer fra Aurland-siden satte kurs mot den rasutsatte strekningen på E16.

Ifølge operasjonsleder Janne Steimler Sætre ble det gjennomført evakuering av bilene som havnet i kø på begge sider av rasstedet.

— Raset er rett og slett så stort at det er umulig å se om noen er tatt. Vi vet ikke om det befinner seg biler eller mennesker i massene, sa hun til BT rundt klokken 19 lørdag kveld.

Søkte med hunder

Et helikopter fra Luftambulansen søkte i rasområdet lørdag kveld. Hunder fra politiet og Røde Kors har også gjennomført søk i rasmassene

-Vi har ikke gjort noen funn, og vi har ingen grunn til å tro at det er mennesker i rasområdet, sier operasjonsleder Odd Arve Solvåg i Sogn og Fjordane politidistrikt søndag morgen.

Det er ingen bebyggelse i umiddelbar nærhet av rasstedet. Geolog er rutinemessig varslet.

Entreprenør med hullaster ble rekvirert til stedet for å rydde veien, men raset er såpass stort at det trolig vil ta lang tid.

Kan bli lenger

— Det er en liten mulighet for at veien kan åpnes sent, sent i kveld. Foreløpig har vi mandag som et mål, men det kan også ta lenger tid. Det er veldig mye stein og jord som skal fjernes før veien er brukbar, sier trafikkoperatør Roger Nedberge Hille i Statens vegvesen søndag morgen.

Entrepenører er på stedet og jobber søndag. Det er over 5000 kubikkmeter masser som har komt ned fjellsiden og som må ryddes bort før veien kan åpnes.

Lokalbeboer Hylland kan fortelle at ras langs denne strekningen på E16 har blitt en årlig begivenhet. Senest i fjor sommer gikk det et steinras i det samme området.

Burde gjort bedre arbeid

For ekteparet Hylland og resten av innbyggerene i området er det veien mot Voss som nå er stengt . Det er denne veien de fleste bruker for å handle, da Voss er det nærmeste sentrumsområdet av en viss størrelse.

Han mener Statens vegvesen kunne spart både seg selv og andre mye trøbbel ved å få utført sikkelig sikringsarbeid tidligere.

Slik situasjonen er nå tror han ikke på en bedring før det kommer tunnel i området. Å få på plass med tilstrekkelig sikring nå, etter at så mye masse har rast ut, tror Hylland blir for tungvint.

— Det er snakk om å starte tunnelarbeid i 2017-2018, tidligst. Inntil da er det stor fare for at det kommer til å komme flere ras på strekningen, sier trafikkoperatør Hille i Statens vegvesen.

Ekteparet Hylland er slett ikke sikkert på at de kan bo og ferdes trygt i Nærøydalen.

— Det vet en jo ikke før det motsette er bevist. Det gikk ras flere steder i går, og noen steder var det store steiner som løsnet.

Bilister som skulle ha ferdes på E16 mellom Gudvangen og Stalheim har følgende omkjøringsmuligheter ifølge Statens vegvesen: Riksvei 13 over Vikafjellet, samt riksvei 7 over Hardangervidda.