Vi fikk melding om steinblokken som var rast ned klokken 05.25 i morges. Riksvei 13 mellom Vinje og Myrkdalen ble stengt ved Skvetteberget, sier vaktoperatør Elin Syrstad i Statens vegvesen til bt.no.

Litt før klokken ti i morges, kjørte en brøytebil gjennom raset. En stor steinblokk på tre-fire kubikkmeter og mange mindre steiner raste ut grytidlig i morges, og sperret veien.

— Veien ble åpnet klokken 11.10. Den kan bli stengt i perioder med opp til 30 minutter, på grunn av oppryddingsarbeid, sier vaktoperatør Roger Johannessen i Statens vegvesen til bt.no.

Steiner henger over veien

Store løse steiner henger om lag ti meter over veien i det stupbratte Skvetteberget.

Statens vegvesen sine folk måtte røske ned steinene før veien ble åpnet.

En av steinblokkene er tidligere blitt sikret. Både bolten og stålwiren som sikret denne, er slitt av. Sikringen er mange år gammel. Den avrevne bolten sitter fortsatt fast i den store steinen som nå ligger i riksveien. Det sludder i rasområdet nå, men raset er et steinras.

— Dette er en ur og et rasområde som er umulig å sikre uten en tunnel, sier oppsynsmann Kåre Aldal i Statens vegvesen til bt.no på rasstedet.

Skolebarn ventet i bussen

Om lag ti skolebarn fra Myrkdalen ventet ved rasstedet. De satt i skolebussen i over tre timer. Skolebarna kommer fra Myrkdalen og skal til Sundve barne- og ungdomsskole, litt sør for Vinje.

Flere biler ventet på begge sider av raset, som har gått om lag 1,5 kilometer fra Vinje mot Myrkdalen.

MED BOLTEN I: Ei av steinblokkene bar preg av å ha vore sikra mot ras i tidlegare tider, med bolt og ståltau. - Berre tunnel kan gje trygg veg på dette utsette punktet, seier Vegstellet. FOTO: ARNE HOFSETH