Kjell Berland skulle akkurat til å sette seg inn i bilen og kjøre til Bergen da han ble vitne til et steinras noen hundre meter bortenfor huset.

Samtidig stod Randi Roberstad og skrelte poteter da hun hørte et forferdelig leven. Fra kjøkkenvinduet hadde hun full oversikt over de 4 kubikkmeter store steiene som løsnet fra fjellsiden.

— Helt skjelven

— Jeg er helt skjelven. Det var et helt forferdelig syn. Jeg tror jeg er mest rystet fordi jeg pleier å gå på tur med dyret der, sier Robertstad.

Politiet ble kontaktet av Robertstad. Da den første patruljebilen var på stedet, kom det et nytt ras.

— Vi hørte steienene oppi her. Det ser ikke bra ut, sier Vingen fra Hordaland politidistrikt.

— Jeg hørte braket komme fra fjellsiden, og så steiner rase ned like i nærheten av fotballbanen like borti her, sier han.

Geolog på vei

Ved 16.30-tiden opplyser operasjonsleder Morten Kronen ved Hordaland politidistrikt at det fremdeles løsner steiner oppe i lien.

— Det er kommet mindre steiner ned i veibanen. En politipatrulje er fremdeles på stedet, og området er sperret av. Vi har bedt samferdselsetaten i kommunen om å sende ut en geolog for å undersøke stedet, forteller Kronen.

Hørte et brak

Berland forteller at det går en tursti der hvor raset landet.

— Jeg så trærne knekke unna for raset, og skjønte med en gang at dette i hvert fall var en stor steinblokk, sier han.

- Flytt dere

Mens politiet venter på ansatte fra Bergen Kommune, undersøker de stedet. Flere steiner blir funnet langt fra fjellsiden. Ett kilos tunge steiner blir funnet flere hundre meter borte fra turstien.

— Dere må flytte dere. Vi må utvide sperringen, roper en politimann.

Det er usikkert hvor lenge det vil være sperret på fotballbanen og turstien. 100 barn må utsette fotballtreningen på ubestemt tid.

— Det er kommunen som må vurdere om det er trygg masse nå, sier Viken.

- Ubehagelig følelse

Berland var en stund redd for at raset kunne havne i hovedveien.

— Det var en ubehagelig følelse. Jeg trodde raset var lenger ute enn det var, og da hadde det gått i veien og kunne truffet folk og biler. Jeg har aldri opplevd noe sånt før, sier han.

Berland varslet politiet med en gang han hørte braket. De fikk melding om raset i Salhusvegen klokken 14.08.

— Raset har gått på nordsiden av tunnelen. Vi har sperret av gangveien i begge ender av fotballbanen. Kommunens vaktsentral er varslet og er på vei til stedet, sier operasjonsleder Morten Kronen ved Hordaland politidistrikt.

- Vant til dette

Alf Jacobsen lå og sov middag da han hørte braket.

— Vi er vant til ras herfra, sier han og tilføyer at det ikke har vært snakk om så store steinblokker tidligere.

IMG_1622.JPG
Camilla Ahamath