— Det var forferdelig flaks at vi ikke var der da raset gikk, sier Bjørn Pettersen fra Nordfjordeid.

Torsdag denne uken fikk han en telefon fra eieren av campingplassen på Hellevik i Stavang der han har campingvognen.

— Han fortalte at fjellsiden hadde falt ned tirsdag eller onsdag. Han turte ikke si hvor alvorlige skadene var, sier Pettersen.

Det var Firda som først skrev om saken.

Ble helt stum

Overraskelsen var derfor stor da han kom frem til feriestedet sitt fredag. Store steinmasser hadde rast ned i området der barnebarna pleier å leke når de er på besøk.

KNUST: Raset utførte store skader på boden, som ble skjøvet inn i campingvognen. Bjørn Pettersen vet ikke hvordan skadene er på vognen ennå
Bjørn Pettersen
SØRGELIG SYN: Verandaen ble knust til pinneved av raset.
BJØRN PETTERSEN

Verandaen var knust og plattingen var forskjøvet. Boden var dyttet inn i campingvognen og døren helt innslått. Teltet utenfor har fått seg en skikkelig knekk.

— Man blir jo helt stum og kan ikke snakke fordi stemmen skjelver. Jeg er 72 år, og tror ikke jeg orker å bygge opp igjen plassen, sier han.

Glad for forsikring

Pettersen og konen reiser så ofte de kan til campingplassen, og skulle egentlig dratt dit mandag, men valgte i stedet å gå i et selskap.

— Hadde vi vært der, er jeg ikke sikker på om hjertet hadde stoppet opp. Steinblokken har pløyd opp jorden og gått langt innunder terrassen.

Han vet ennå ikke om campingvognen slapp fra raset i god behold. Mandag reiser han dit på nytt for å få full oversikt over skadene sammen med en takstmann. Han er glad for at de valgte å forsikre feriestedet sitt.

Virket trygt

De siste seks årene har han og konen jobbet med å bygge opp stedet med plen, veranda, sentralvarme og innlagt vann og strøm.

— Du vil ikke tro hvor koselig vi hadde det der inne.

Han forteller at vognen står et stykke unna fjellsiden og at det i alle år har virket helt trygt.

— Vi hadde aldri trodd dette skulle skje. Ras er sånt man leser om, man tror ikke man skal oppleve det selv.

Han anslår at fjellet har løsnet 20-30 meter oppe i fjellsiden og at det er snakk om mange tonn stein.

- Kommer du til å flytte vognen?

— Jeg vet ikke. Fjellet ser jo helt rent ut nå, så jeg tror ikke det er noen fare å etablere seg på nytt, men, du vet, seks års arbeid. Det er ikke gjort på et blunk å gjenopprette det.

PLØYD PLEN: Bjørn Pettersen skulle egentlig vært på ferie i campingvognen denne uken, men er glad han lot være.
KYRRE PETTERSEN