— Det er bare helt forferdelig. Helt forferdelig, sier gårdeier Tone Bakke Pedersen ved Elsås Gård på Seim i Lindås kommune.

Søndag formiddag oppdaget hun noen dype merker i jorden som førte ned mot en tank de hadde stående på gården. Da hun sjekket, så hun en diger stein som hadde truffet selve tanken.

— Steinen var på størrelse med en bil og først tenkte jeg at det var godt at den bare hadde truffet tanken og ikke garasjen full av biler og utstyr. Men da vi fikk kontakt med mannen min i Nordsjøen, skjønte vi at det var mer alvorlig.

- Ring brannvesenet

Pedersen trodde nemlig at tanken var tom, men det viste seg at tanken inneholdt 100 til 200 liter med hydraulikkolje.

— Han sa bare at vi måtte ringe brannvesenet og at vi ikke klarte å håndtere dette alene. Heldigvis var de på plass en halv time etter at vi ringte, sier hun.

Elsås gård ligger like ved Fossevatna naturreservat med blant annet et rikt fugleliv og Pedersen fryktet at oljen fra tanken var på vei ut i reservatet.

— Jeg hadde heller sett at steinen hadde truffet garasjen, enn at oljen skulle renne ut her, sier hun.

Par hundre liter olje

Politioverbetjent Kjell-Idar Vangberg ved Nordhordland lensmannskontor forteller at de fikk melding om at oljeutslippet søndag.

— Det er en stor steinblokk som har løsnet fra et fjell og truffet en oljetank som sto bak en løe på en privat eiendom. Oljen, som er hydraulikkolje, har så rent ut i Fossavatnet, sier Vangberg.

Han antar at det har rent ut et par hundre liter med olje. Foreløpig vet han ikke hvor store skadene er.

— Det vet vi ikke. Vi har opprettet sak og holder på å kartlegge det nå, sier han.

- Ser alvorlig på det

Seksjonssjef ved Fylkesmannens miljøvernavdeling, Egil Hauge, har vært på befaring i området mandag.

— Det er slikt som ikke skal skje i et naturreservat og vi ser alvorlig på dette. Vi er opptatt av at rette myndigheter gjør det de kan for å begrense skadene og kommunen har så langt gjort det de kan, sier Hauge.

Etter det Hauge kjenner til skal det være snakk om hydraulikkolje som har rent ned i naturreservatet.

— Det er relativt store mengder som har rent ut. Gårdeieren snakker om 150 liter med olje. Og hvis det er hydraulikkolje, brytes det sent ned.

Han forteller at kommunen og brannvesenet har klart å begrense oljeutslippet ved hjelp av lenser.

— De har heldigvis klart å avgrense skadene, men kommer det ut i vannet vil det få store konsekvenser for fuglelivet der, sier han.

LENSER: Her har brannvesenet lagt ut lenser for å begrense skadene.
PRIVAT

Stein og jordskjelvBrannvesenet i Lindås og Meland jobbet søndag og mandag med å legge ut 450 meter med absorberende lenser med skjørt for å hindre spredning av olje.

— Vi er fremdeles i en akuttfase. Nå jobber vi med å hindre at oljen skal spre seg til våtmarksområder og vann i nærheten, sier brannsjef i Lindås kommune, Gjert Holtan til bt.no tirsdag.

Holtan håper lensene vil suge opp oljen slik at skadeomfanget blir begrenset.

— Det er veldig beklagelig at dette skjer i et fuglereservat. Vi vet ikke hvor stort omfanget er, men vi jobber med å få kontroll på oljen slik at vi etterhvert kan begynne å samle den opp.

— Brannvesenet og politiet er i sving der ute. Vi vet ikke helt omfanget av dette ennå, men dette er noe vi ser på som svært alvorlig, sier Lindås-ordfører Astrid Aarhus Byrknes.

Gårdeier Pedersen tror steinen løsnet i forbindelse med jordskjelvet i området lørdag morgen.

— Da jeg fikk høre om jordskjelvet søndag, skjønte jeg at smellet jeg hørte tidlig lørdag morgen stammet fra steinen som løsnet. Nå håper jeg bare at skadene blir minst mulig, sier hun.