• Følg trafikken på våre webkamera Uværet skaper problemer på mange veier lørdag, og det har gått flere småras. Ingen skal være skadet, men flere veier er stengt.

Skredekspert Kjetil Brattlien ved Norges Geotekniske Institutt (NGI) sa til bt.no lørdag at han fryktet at uværet kan ta liv.

— De som skal ut i fjellet i dag, må vise ekstra stor forsiktighet. Det er ikke hvert år vi har dager med så stor skredfare som nå, sa Brattlien.

Fosset over broen

På fylkesvei 7 skapte et skred og mye vann problemer i Tokagjelet, mellom Kvamskogen og Norheimsund. Veien ble stengt, men åpnet igjen et par timer senere.

Ved Eikedalen på Kvamskogen, gikk vannet over broen like ved skisenteret og kommunegrensen mellom Samnanger og Kvam.Fylkesveien ble stengt klokken 15.32 og åpnet igjen 16.35.

Stein sperrer veien

Fylkesvei 381 mellom Matre og Stordalen er helt stengt ved Fossesvingene (se kart på høyre side). En stor stein sperrer veien og veien blir ikke åpnet igjen før tidligst søndag. Steinen falt ned like før klokken tre lørdag ettermiddag.

— Ja, steinen er stor. Rundt 2,5 meter høy og 5–6 meter lang, sier Jan Olav Fosse.

Han forteller at steinen ikke har falt langt, men løsnet like over veien.

Folk innesperret

— Vi er jo innesperret her, men det går greit. En kan gå forbi rasstedet. Også Folk på hyttene i Stordalen er sperret inne. Det pleier på være en del på hyttene i helgen, sier Fosse.

— Omkjøringsveien, fylkesvei 92, er også stengt mellom Bjordalen og Stordalen i kveld. Så hyttefolket er sperret inne på fjellet. Alle nødetater er informert om dette, sier vaktoperatør Roger Lemme i Statens vegvesen.

- Hørte plutselig en buldring

— Vi hørte plutselig en buldring. Snømasser kom susende ned et bekkefar etterfulgt av masse vann. Bilene ble flyttet flere meter av vannet, sier Øyvind Rong. Dette skjedde i firetiden i lørdag ettermiddag ved en parkeringsplass på nordsiden av Hamlagrøvatnet i Voss kommune.

— Vi var noen kamerater som hadde tenkt oss en tur til Voss, men det var det bare å glemme.

Bilene står fast i en halv meter med sørpe. De må ha hjelp av en traktor å få bilene ut av sørpen.

Rasfare over hele Vestlandet

Fredag kveld meldte Vervarslinga på Vestlandet at det skal komme 111 milllimeter nedbør lørdag. Siden 1983 er det kun registrert fire tilfeller i Bergen med nedbør over 100 millimeter.

— Det er mildt og nye nedbør. Flere små ras og det er rasfare over hele Vestlandet. En isklump her og en isklump der, sier vaktoperatør Jan Marøy i Statens vegvesen.

Ved Hafslo er fylkesvei 337 til Veitastrond stengt. Det har gått mange mindre ras på veien, og den blir ikke åpnet før tidligst søndag.

Riksvei 13 over Vikafjellet stengt på grunn av snøras.

— Trafikken på Bergensbanen går som normalt i kveld, sier pressevakt Liv Eggebø i NSB klokken 19.15.

— Det regner fortsatt godt. Steiner har rast ut i Totlandsvegen i Fana. Vi har sendt opp entreprenør for å se på det, sier vaktoperatør Roger Lemme i Statens vegvesen klokken 19.30.

Tips eller bilder? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

SNØRAS TOK BILENE: Slik så det ut ved Hamlagrøvatnet lørdag ettermiddag.
Øyvind Rong
VEIEN BLE ELV: Slik så det ut i Tokagjelet lørdag ettermiddag.
Herbert Holt