• Et grovt tilfelle, sier politiet. Skadene koster Peter Bergesen 30.000 kr.

Mandag morgen var Peter Bergesen på vei til jobb i Fleslandsvegen. Han hadde bare noen hundre meter igjen da han ble passert av en møtende lastebil.

Peter Bergesen
PRIVAT

— Jeg så en snodig bevegelse i øyekroken og lukket øynene akkurat i det steinen smalt ned i panseret. Steinen sprang videre og traff frontruten som nærmest eksploderte.Bergesen rykket til, men klarte å holde bilen på veien. Han fikk bremset ned og skrudd på nødblinken.

— Bilen var dekket av små glassbiter helt bak til hattehyllen. Hvis jeg ikke hadde lukket øynene, hadde de nok blitt truffet av glassbitene.

Forsvant

Da Bergesen fikk kontroll på seg selv og bilen, var lastebilen forsvunnet. Han fikk ikke med seg firmanavn eller registreringsnummer.

— Steinen kom helt uventet. Det tok litt tid før jeg skjønte hva som hadde skjedd. Jeg velger å tro at lastebilsjåføren ikke fikk med seg hva som skjedde.

Han anslår at steinen veier mellom syv og ti kilo.

Forholdet er anmeldt til politiet.

Håper på reaksjon

Det er flere selskaper som frakter stein fra ulike prosjekter i området rundt Flesland. Bergesen håper nå at noen vitner kan ha sett den aktuelle lastebilen rundt klokken 07.55 på mandag. Steinen falt av på Fleslandsvegen mellom Blomsterdalen Butikksenter og rundkjøringen til Espeland, Lønningen og Flesland.

— Først og fremst håper jeg politiet kan reagere mot selskapet slik at de begynner å ta sikkerhet på veiene alvorlig, ved å sikre lasten sin.

Bergesen er glad for at han møtte lastebilen i en 50-sone, og at steinen først traff panseret på bilen.

— Hadde vi kjørt fortere ville steinen kommet inn i bilen. Det er også mange barn som går lags veien, og som ikke sitter beskyttet i en bil.

Han må også belage seg på å betale 30.000 kroner i reparasjoner selv, eller ta et kraftig bonustap på forsikringen.

Grovt tilfelle

— Dette er et grovt tilfelle som vi ser alvorlig på. Det kunne blitt meget kritisk hvis steinen hadde gått gjennom frontruten. Det er bare flaks at den traff panseret først, sier politistasjonssjef Morten Ørn ved Bergen Sør politistasjon.

Politiet har kontaktet entreprenørene i området og bedt dem minne hver enkelt sjåfør om ansvaret og viktigheten av å sikre lasten tilstrekkelig.

— Det er vanskelig å finne den aktuelle sjåføren nå, men det er viktig for oss å forebygge at noe slikt skjer igjen.

Til tross for enorme mengder stein som nå fraktes gjennom Fana-området, kan ikke Ørn huske andre klager på last som faller av.

Tar sjåfører hver uke

Hver uke reagerer Vegvesenet overfor lastebiler som kjør med for dårlig sikret last i Bergens-området.

— Det er veldig viktig at sjåførene selv går rundt bilen og sjekker lasten. De må passe på at alt ligger innenfor karmkantene, og at det er litt margin opp mot kanten hvis lasten ligger med en topp på midten. De må også sjekke at det ikke ligger løse steiner mellom tvillinghjulene, på skjermene eller på draget mellom bil og henger, sier Tom Børsli, leder for Vegvesenets utekontroll i Bergensområdet.

Han sier at selv små grus-steiner kan gjøre stor skade hvis de faller av i stor fart.

Lappen ryker

— Det er svært nærliggende å ta førerkortet fra sjåfører som mister last. All last skal sikres tilstrekkelig, og hvis den faller av har den ikke vært tilstrekkelig sikret, sier Jens Kleppe, leder for trafikkseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Det kan reageres med høye bøter hvis manglende sikring fører til, eller lett kunne ha ført til, trafikkuhell.

— Dette kan være direkte livsfarlig og må derfor tas alvorlig.

Vet du noe om saken? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

NESTEN FREMME: Her ble Bergesens bil truffet. Steinen ligger til venstre for skiltet.
PRIVAT
STEIN: Her er steinen som falt fra lastebilen.
PRIVAT