• Oi, oi, oi. Steike. Dette er bra, utbryter Herman Friele når BT forteller at Høyre spretter opp 3,6 prosentpoeng på ny meningsmåling. KrF raser videre. Nå får partiet 3,9 prosent!

På partimålingen Opinion har utført for BT oppnår Høyre en oppslutning på 26,9 poeng. Andre vinnere på målingen er SV (+2,3) og Ap (+1,8), mens KrF er på historisk lavmål med skarve 3,9 prosents oppslutning i Bergen.

En gledestrålende Herman Friele fastslår at vinden nå blåser Høyres vei.

«Beskjeden mann»

— Er det Friele-effekten som nå slår inn med full tyngde

— Vel, jeg er egentlig en beskjeden mann så det spørsmålet får du heller stille noen andre. Men det virker jo som om mange har tillit til meg, og det er jo positivt for Høyre også. Denne målingen er meget oppløftende, sier Friele.

— Hva er et godt valgresultat for Høyre i Bergen?

— Internt har vi sagt at vi må ha over 25 prosents oppslutning. Med 26,9 på BT-målingen virker jo den målsettingen beskjeden. Men ok, alt over 25 prosent er bra fordi det gir Høyre styrket posisjon i forhandlingene om makten i Bergen, sier Friele.

«Vinner på ærlighet»

Om Friele gir uttrykk for beskjedenhet på egne vegne, er seniorkonsulent Idar Eidset i Opinion ikke i tvil om at Høyre tjener på å ha Friele som ordførerkandidat.

— Han er tydeligvis et godt valg for Høyre. Jeg har vanskelig for å finne noen annen forklaring enn Friele på den økte oppslutningen om partiet. 26,9 prosents oppslutning vil være et sterkt resultat hvis det står seg frem til valgdagen, sier Eidset.

— Friele har jo tidligere uttalt at han ikke har peiling på politikk. Legger ikke velgerne vekt på det?

— Han er en veldig atypisk politiker, en type som mange snakker om ved lunsjbordene. At han tidligere har innrømmet at han ikke har satt seg skikkelig inn i partiprogrammet eller hvor Høyre skal kutte i sine budsjetter, kan faktisk slå positivt ut. Folk oppfatter ham som en ærlig politiker. Erik Solheim scoret i sin tid på den samme ærligheten da han var SV-leder. Han la seg ofte flat når han ble svar skyldig. Friele kan nok tjene på sin oppriktighet en stund, men hvis han kommer i posisjon etter valget må han kunne de politiske sakene, sier Eidset.

Vantro ordfører

Seniorkonsulenten mener det vil være urettferdig mot Høyre å tilskrive hele fremgangen til Frieles kandidatur. - Partiet har også et program. Man må jo anta at en del velgere faktisk lar innholdet i politikken avgjøre, sier han.

Høyre henter mange velgere i gruppen som ikke stemte ved stortingsvalget i 2001. Dessuten melder en god del tidligere KrF-velgere overgang til Høyre.

For kriserammete KrF er meningsmålingen dyster lesning. Partiets oppslutning er på rekordlave 3,9 prosent. Hadde det vært valg nå, ville byrådspartiet mistet fire av dagens syv bystyreplasser.

— Du verden. Dette er rett og slett usannsynlig. Jeg har ingen tro på at dette tallet kan medføre riktighet, er den umiddelbare kommentaren fra ordfører Kristian Helland.

— Jeg vil avvente neste meningsmåling før jeg kommenterer om det er noen negativ trend for KrF, sier han.

Han anser det som helt usannsynlig at partiet kan havne under fire prosent ved kommunevalget.

— Tror du Medhaug-saken skader oppslutningen om KrF?

— Det er vanskelig å si. Saken angår jo ikke Hordaland og Bergen. Dessuten har nasjonale målinger nylig gitt KrF et oppsving, sier Helland.

— Tror du Høyre-fremgangen skyldes den såkalte Friele-effekten?

— Det kan hende, men jeg er usikker på det, svarer KrF-ordføreren.

Seniorrådgiver Idar Eidset tror KrFs problemer skyldes kombinasjonen negativt fokus knyttet til Medhaug-saken og at partiet knapt har vært synlig i Bergen.

BESKJEDEN? Høyre har som mål å oppnå over 25 prosents oppslutning i Bergen. Med 26,9 på BT-målingen mener Herman Friele den målsetning kanskje er litt beskjeden...<br/> ARKIVFOTO: TOR HØVIK