INGEBORG RYDSAA (foto)

Det hvite huset i Hollendergaten 3 er fylt med regnvåte mennesker. Det summer av gratulasjonsønskninger i det litt nakne forsamlingsrommet. På en benk står skillingsboller og kaffe.

— Robin Hood-huset skal være et samlingssted og et ressurssenter for alle som på en eller annen måte føler seg fattige, sier daglig leder Bjørn Simonsen mens han gir BT en liten omvisning på huset.

Mangler utstyr

Veggene er hvitmalte og på gulvet ligger parkett. Her er aktivitetsrom, møterom, rom for stillhet og rom for konsentrasjon. Ikke alle rom er møblert ennå.

— Vi mangler fremdeles en del utstyr for å kunne gi et godt tilbud til brukerne, sier Simonsen. Kontorrekvisita, operativsystem til pc, bokhyller, kopieringsmaskin, faks, varmeovner og kanskje en radio er noe av det som bør være på plass til neste uke.

En kvinne kommer med blomster og gir den daglige lederen en god klem. Simonsen unnskylder seg, flere mennesker er kommet til og statssekretær Kristin Ravnanger står klar til å foreta den offisielle åpningen.

— Robin Hood-huset er et eksempel på hva man kan få til når enkeltpersoner tar sosialt ansvar, åpner Ravnanger.

— Et hus som dette vil kunne bidra til å gi økt selvtillit og til å bedre livskvaliteten til mange. Vi politikere trenger å bli minnet på viktigheten av dette fra engasjerte enkeltpersoner. Spesielt vil jeg trekker frem Bente Simonsens innsats, sier Ravnanger og ser på styrelederen i Robin Hood-huset.

- En stor dag

Bente deler etternavn og engasjement med daglig leder Bjørn Simonsen, men de er ikke i familie, annet enn i ånden. Hun stiller seg bak mikrofonen med et ark i hendene.

— Dette er en stor dag for oss som har arbeidet for dette huset siden desember i fjor. Vi er de uverdig trengende, vi er sosialklientene, de uføretrygdete og de arbeidsløse. Skamfølelsen er utbredt blant oss, og fattigdommen går gjerne i arv. Vi er ofre for det jeg kaller en offentlig omsorgssvikt, sier Bente Simonsen, og leser sitt eget dikt «Våre sønner».

Forsamlingen lytter. Her er representanter fra aleneforelderforeningen, fra leieboerforeningen og fra Innvandrerrådet i Hordaland. Utsendinger fra fattighuset i Oslo og fra ulike politiske partier. Bente Simonsen leser dikt om fattigdommen som går i arv, om en urett som har gitt henne kraft til å kjempe.

Utmattelsessyndrom

Bente Simonsen er utdannet fysioterapeut og ble syk i 1989. Diagnosen lød på utmattelsessyndrom, en sykdom som ofte rammer ressurssterke og aktive mennesker. Seks år tok det før hun fikk uføretrygd. I mellomtiden måtte hun få hjelp fra sosialkontoret.

— Jeg er stort sett trøtt hele tiden, jeg står opp, er litt i aktivitet og så må jeg legge meg igjen. Jeg har selv opplevd hvordan det er å falle utenfor, som fattig i et overflodssamfunn., sier styrelederen.

— Tenk om det hadde funnes et hus som Robin Hood-huset da jeg strevde som verst med å få endene til å møtes. Det er mange som er i samme situasjon, og det er ikke noe å skamme seg over, sier Simonsen engasjert. En ildsjel som med sitt engasjement bidrar med å gjøre tilværelsen litt lettere for byens fattige.

NYÅPNET: Styreleder Bente Simonsen (t.v.) fikk skryt for sin innsats under åpningen av Robin Hood-huset. Her med nestleder Annie Kausland Rise. <p/>FOTO: MARITA AAREKOL
FIKK ROS: Bente Simonsen får en god klem fra SVs Oddny Miljeteig under åpningen.<p/>FOTO: MARITA AAREKOL