1. august åpner Ringvei Vest, og de store køene langs Bjørgeveien skal være historie. — På høy tid, synes pendler Merethe Wikum.

Siden Telenor flyttet lokalene sine til Kokstad for ti år siden har askøyværingen Merethe Wikum pendlet til og fra jobb via Bjørgeveien. Hun jobber fra åtte til fire, og er vant til å stå i kø både morgen og ettermiddag.

— Jeg må beregne mellom 15 til 20 minutter ekstra hver vei til å stå kø. I ekstreme tilfeller har jeg opplevd å kjøre hjemmefra litt over syv og ikke komme på jobb før halv ni. Uforutsigbarheten er utrolig frustrerende, forteller Wikum.

Nå håper hun at det nye veisambandet skal ta unna det meste av køen.

— Jeg har store forventninger til åpningen av Ringvei Vest. Dette har jeg ventet på i ti år.

En halvtime spart

1. august 2006 var det byggestart for første byggetrinn i veisambandet. Fire år senere har planene blitt til virkelighet.

— De store køene langs Bjørgeveien, forbi Søreide og opp mot Sandsli og Kokstad-området vil bli historie. Målet er at trafikantene skal spare en halvtime både morgen og ettermiddag, sier prosjektleder for Ringvei Vest, Ottar Midtkandal.

Se panorama av den nye Knappentunnelen: Klikk her.

Sikkerhetsgodkjenning gjenstår

Første trinn har tatt for seg stekningen Dolvik - Sandeide. I tillegg er det gjennomført en utbedring av Ytrebygdsvegen mellom Kokstadvegen og Flyplassvegen. Det har også vært utført mindre tiltak i Fyllingsdalen.

— 80-85 prosent av trafikken fra Bjørgeveien til Sandsli - Kokstad vil gå gjennom Knappetunnelen, så dette innebærer en betydelig avlastning av gamleveien og bebyggelsen langs denne.

— Særlig dem som reiser om morgenen vil merke stor forskjell i kjøretid. På ettermiddagen er vi litt usikre på om køene kan dukke opp andre steder. Dette problemet vil ikke være helt løst før neste byggetrinn er fullført, sier Midtkandal.

Utsatt åpning

Åpningen var i utgangspunktet satt til 25. juni i år, men ble utsatt på grunn av for dårlige tunnelvegger. Nå gjenstår kun sikkerhetsgodkjenning inne i Knappetunnelen før det er klart for storslått åpning 11. august.

— Vi inviterer alle til å komme å se når samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa kommer for å klippe snoren ved Knappetunnelen i Dolviken. I tillegg vil representanter fra kommunen, fylkeskommunen og Statens Vegvesen være til stede, opplyser kommunikasjonsrådgiver Charlotte Villager Nielsen i Statens Vegvesen.

Byggetrinn 2 tar for seg strekningen Sandeide - Liavatnet. Denne legges ut på anbud i august, og byggestart vil bli ved årsskiftet.

Tredje og siste byggetrinn omhandler strekningen Flyplassveien - Dolvik.