Det var mange som hadde kommet for å gratulere da «Statsraad Lehmkuhl» ankom Bergen litt før klokken 18.00 tirsdag kveld.

Bergensskipet er tilbake etter å ha deltatt i den prestisjetunge konkurransen Tall Ships' Races. Det så lenge usikkert ut for skuten, men søndag for vel en uke siden vant Statsraaden sammenlagtseieren i konkurransen.

Varaordfører Tor A. Woldseth (Frp) og kulturbyråd Gunnar Bakke (Frp) var blant de oppmøtte.

— Takk for at dere fikk gullet hem, gutter! sa Woldseth (Frp) til mannskapet.

Kulturbyråd Bakke er imponert over innsatsen til mannskapet.

— Dette er utrolig god markedsføring for den maritime byen Bergen. Akkurat nå er skipet byens stolthet nummer en, sier Bakke til BT.

Lastet med trofeer

Befalselev Andreas Levsen har vært ombord på skipet fra Helsinki til Stettin.

— Jeg var med på en tur for tre år siden også, men denne gangen var mye mer spesiell. Det har vært artig å være med på konkurransen, sier Levsen.

— Hva var høydepunktet på turen?- Jeg må være ærlig med deg, det var uten tvil å komme hjem til Bergen. Det er veldig godt å være hjemme igjen, sier Levsen.

Lørdag seilte Statsraaden fra Svendborg i Danmark, der den var innom nordisk kadettstevne.

— Turen tilbake har gått veldig bra. I dag har vi vasket og pusset skuten, slik at den skulle være klar for ankomst til Bergen i kveld, sier kaptein Marcus Seidl.

Med seg i skipet har mannskapet de tre trofeene de vant i konkurransen. Mannskapet viste gladelig frem prisene, til stor jubel fra de fremmøtte.

Reiser videre i morgen

— Det er alltid godt å komme tilbake til Bergen, men denne gangen blir det ekstra spesielt, sier Seidl.

Direktør Helge Dyrnes ved Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl er glad for å få Statsraad Lehmkuhl tilbake til plassen sin.

— Det er godt å få skipet og mannskapet tilbake til der de hører hjemme, slik at vi kan få gratulert dem og takket for innsatsen, sier han.

Det var både familie og venner, og tilfeldig oppmøtte som kom for å ta imot skipet.

— Hvem som helst er hjertelig velkommen til å komme å hilse på mannskapet, sa Dyrnes til BT tidligere i dag.

Bergensbesøket blir derimot forholdsvis kort. Allerede onsdag formiddag reiser skipet videre på tokt til Færøyene.

— Å vinne Tall Ships Races har bare vært en hyggelig bonus i hverdagen. Nå seg jeg frem til å komme tilbake til toktene, sier kaptein Seidl.

PS: Om du skulle tvile på at Statsraaden fortsatt er populær i Bergen: Ta en kikk på BTs Facebook-side, der denne meldingen fikk over 9000 likes.

TROFETUNGT: Trofeene ble selvsagt vist frem med stor stolthet. Fra venstre: major Gaute Gunnarskog, BSS-elev Magnus Fjørtoft og kaptein Marcus Seidl.
HELGE SKODVIN