• De har en sterk krigerkultur her, sier 20 år gamle Ørjan Reisæter fra Sandsli i Bergen.

Men også uten vokalprestasjoner vekker Norges største seilskip oppsikt i havnen.

— Vi får masse respons fra amerikanere. Når de ser oss i uniform, kommer mange dessuten og takker oss for at vi tjenestegjør. De har en sterk krigerkultur her, sier 20 år gamle Ørjan Reisæter fra Sandsli i Bergen til Aftenbladet.no.

Herding

I likhet med 23-åringen Stian Gjermundsen fra Tasta i Stavanger er han blitt sjøvant etter en drøy måned om bord i seilskipet, som Marinen leier i tre måneder hver høst.

Det ti-ukers Amerika-toktet for førsteårsstudentene ved Sjøkrigsskolen har gått til Baltimore siden 2005, og for en del av kadettene er møtet med storhavet deres første.

— Da vi gikk ut fra Bergen, traff vi på en liten storm som slo ut halve besetningen i sjøsyke. Men etter noen dager gikk det over, sier Gjermundsen.

Statsraadens sivile grunnbesetning utgjør det profesjonelle sjømannskapet om bord; for øvrig lærer kadettene seg snart å ta sin tørn; fire timer på, åtte timer av, døgnet rundt.

«Kriger og diplomat»

Sjøkrigsskolen er en militær lederutdanning som i følge skolens sjef Thomas Wedervang har ti søkere til hver plass - og som i følge skolens hjemmeside utdanner folk «til kriger, diplomat og virksomhetsleder, samtidig som du får en faglig fordypning som operativ, marineingeniør eller logistiker/økonom».

Sjøsyken har gitt seg, bedyrer kadettene Ørjan Reisæter, til venstre, og Stian Gjermundsen.

Også om bord på «Statsraad Lehmkuhl» er ledertrening en del av undervisningen. Mandag kveld fikk kadettene dessuten litt øvelse i diplomati-kultur der de bemannet provisoriske bardisker på dekk under den norske ambassadens mottakelse for over 400 mennesker. Og leverte et par rungende shanty’er.

Naturkreftene

Den uformelle kompetansen det gir å greie seg uten mobildekning og internett over flere uker, er et poeng Statsraadens sivile kaptein, Jarle Flatebø, legger vekt på.

— At norsk ungdom spyr, er ikke noe nytt. Det oppløftende her er at det skjer med edru ungdom i møte med naturkreftene. Det meste i dag tar sikte på å overkomme eller manipulere disse. Her lærer studentene seg å operere i hundre prosent harmoni med dem, sier kapteinen.

I vesterled seilte skipet med passatvinden langt sør i Atlanteren og var innom Bermuda. Mange av kadettene har dermed kledelig brunfarge med seg til Baltimore. Hjem igjen kan det bli tøffere tak; da er det Nord-Atlanterens lavtrykk som skal gi vind i seilene.

SJØDYKTIG: Sjøsyken har gitt seg, bedyrer kadettene Ørjan Reisæter, til venstre, og Stian Gjermundsen. FOTO: Ingeborg Eliassen