På resultatlisten står Statsraaden som «retired». Men «Christian Radich» berger de norske fargene med seier både i seilasen totalt og i klassen for store seilskap.

Utsiktene var strålende bare noen timer før målpassering i den nederlandske havnebyen Den Helder i dag, forteller kontorsjef Trude Fløysand i Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl.

Bom stopp

Statsraaden kruser i vei rett mot mål med ti knops fart. Alt lå til rette for en hederlig annenplass, etter «Christian Radich».

— En halvtime seinere snudde vinden og «Statsraaden» fikk den rett imot. Da falt hun av og plutselig var det ikke lenger snakk om annenplass, forteller Fløysand.

Da en av medseilerne fikk hastverk med å komme seg hjem til Norge, ble det besluttet å starte motoren og gå til land.

Annenplassen i a-klassen gikk til «Sørlandet». I b-klassen vant «Jolie Brise»

«Loyal» hjemmehørende i Sund på Sotra, ble involvert i en bergingsaksjon og måtte bryte seilasen den også.

Fem dager

Tirsdag 12. august gikk startskuddet for sjarmøretappen i den prestisjetunge seilasen. «Christian Radich» gikk i mål søndag 17. august om morgenen og «Sørlandet» seint søndag kveld.

På sisteetappen ledet «Statsraad Lehmkuhl» feltet fra start, men ble innhentet av «Christian Radich» etter runding ved Skottland.

Men forbikjøringen skapte problemer for skipet. Som første båt sør i Nordsjøen møtte Radich sønnavinden. Mannskapet, som består av unge og gamle fra 14 nasjoner, fikk en stri turn med å krysse de siste milene til mållinjen.

Det er andre året på rad kaptein Clas Jagdum seiler «Christian Radich» inn til storeslem i Tall Ships Races.

I Den Helder, en by med ca. 60.000 innbyggere blir det skutefest fra onsdag til lørdag. «Statsraaden» blir liggende i Nederland frem til arrangementet er over og seiler deretter til Stavanger for å delta på oljemesse.

HELGE SKODVIN (arkiv)