Mange vil huske vinterens bilder av en slukkøret statsraad, uten master, rær og rigg. Ganske ulik den «Statsraaden» vi er vant til å se skjære bølgene på de syv hav.

— Ingen fare, alt er på plass igjen, delvis renovert, delvis fornyet, forteller driftsleder Jan Eikner, idet han gir en hånd med fortøyningen ved Bradbenken. «Statsraaden»s vinter er stort sett tilbrakt ved Laksevåg verft.

Verken ordfører eller hornorkester er innkalt denne gangen. Det venter man med til 90-årsdagen skal feires lørdag 15. mai. Da skal barken, som i 1914 ble døpt «Grossherzog Friedrich August», først på skjærgårdstur med inviterte. Deretter blir det innerst i Vågen taler og kunstneriske innslag fra dekk.

Mer enn 70 millioner

— I og med denne vinterens nyrigging og renovering er stordekkprosjektet avsluttet, forteller driftsleder Eikner.

— Så godt som hvert eneste år de siste ti årene har «Statsraaden» vært gjennom en eller annen fornyelse, til sammen er den påkostet mer enn sytti millioner kroner i denne perioden, sier Eikner.

Stordekkprosjektet de siste årene begynte med en storstilt teknisk oppgradering, deretter fulgte i fjor vinter stålarbeidet og nytt teakdekk, mens man denne vinteren har fornyet den stående riggen, tatt ned rær og totalrenovert de forreste mastene, med sandblåsing, rustbehandling og maling.

Akter mast, den tredje, ble overhalt i 1998 og er i god stand.

— I den nye stående riggen er alt arbeidet gjort på originalmåten, av et nederlandsk firma som er spesialist på slikt. Det som nå gjenstår er å få den løpende rigg på plass, så er skipet klar for sesongen, seilene er allerede på plass, sier Eikner.

Første toktet går 14. april, til Skottland og Orknøyene, med elever fra en folkehøyskole i Nordfjord.

Men datoen bergenserne skal merke seg er altså lørdag 15. mai. Bursdagen.

NYSTELT: Med nymalte master og ny stående rigg seilte «Statsraad Lehmkuhl» inn på Vågen i går ettermiddag - klar for vårens 90-års jubileum.<br/>Foto: BJØRN ERIK LARSEN