— Jeg vil ikke anslå akkurat hvor mye mer, men det vil være en del millioner. Minst fem, og kanskje så mye som ti, sier statssekretær Halvard Ingebrigtsen i Kultur- og kirkedepartementet.

I går ble det kjent at kostnadene for svømmeanlegget på Nygårdstangen sprekker med 271 millioner kroner.

Både Bergen kommune og Norges Svømmeforbund ber staten ta mer ansvar for Norges nye hovedanlegg for svømming og stuping.

Får flere tippemidler

Staten bidrar med 30 millioner kroner. 15 av disse er allerede spikret, men for den andre halvparten - de såkalte ordinære spillemidlene - vil potten øke. Disse pengene har nemlig ikke vært innom godkjenningssystemet for slike midler.

Dermed kan beløpet justeres.

— Gladnyheten er at sjansen for en del ekstra millioner er stor. Det beror blant annet på at satsene har økt ganske kraftig siden dette først ble foreslått i 2004, sier Ingebrigtsen.

Men det er ikke nok, ifølge Per Rune Eknes, president i Norges Svømmeforbund.

Han mener staten bør bidra med minst 60 millioner, på bakgrunn av at Kulturdepartementet tidligere har bevilget 100 millioner til Holmenkollen og 60-70 millioner til Ullevaal og Bislett.

— Både i økte tippemidler og andre poster på statsbudsjettet, sier Eknes.

Det siste er lite sannsynlig, skal vi tro Ingebrigtsen.

— Jeg tviler på at det skjer. Det er tippemidlene som er måten vi gjør det på, sier statssekretæren.

Intet EM i Bergen

Også byrådsleder i Bergen, Monica Mæland, mener staten må øke innsatsen. Svømmeanlegget vil ifølge de nye beregningene koste 771 millioner kroner. Bergen kommune har satt av 500 millioner til prosjektet.

— Statens bidrag er altfor lavt når kostnadene er så enorme, sier hun.

At byggestart blir utsatt i et halvt års tid på grunn av kostnadssprekken, fører blant annet til at Bergen trolig går glipp av muligheten til å arrangere EM.

Statssekretær Ingebrigtsen er fornøyd med statens bidrag.

— Dette er et av anleggene vi har satset på. Det er hard kamp om anleggsmidlene i Norge, og hvis vi får til dette, er statens bidrag oppe i 40 millioner kroner. Da er vi kommet et stykke på vei, han.

STATEN BIDRAR: Svømme-Norges nye storstue på Nygårdstangen i Bergen får trolig fem til ti millioner kroner mer i statlige midler, opplyser Kultur- og kirkedepartementet.
KHR ARKITEKTER AS
FOR LITE: - Staten bør bidra med 60 millioner, mener svømmepresident Per Rune Eknes.
Mette Bugge, Aftenposten
SILJE KATRINE ROBINSON