For første gang deler BIR ut sekker for innsamling av plast fra husholdningene i Bergen. De som er flinke til å sortere plast kan se frem til lavere renovasjonsavgift.

Ingen unnskydning

Kjører du rundt med bagasjerommet fullt av brukt plast? Eller er du typen som tenker at plast får være plast så lenge BIR ikke legger bedre til rette for å samle det inn?

Nå er ikke det siste noen unnskyldning lenger. Fra i går begynte BIR å dele ut startsekker for plastemballasje til husholdningene i Bergen. Det skal de holde på med frem til 12. september. Startsekkene deles ut første gang når papirbeholderen tømmes. Fire uker etter kommer BIR og henter plastsekken din.

Flere sekker henter du i nærbutikken innen utgangen av oktober. Da får du for ett års forbruk.

Mindre avgift

Plastsekker kan hentes i alle butikkene til Rema 1000, Kiwi, Spar, Meny, Joker, Rimi, og Safari. Du kan også stikke innom gjenvinningsstasjonene til BiR. 15. september blir de første sekkene med plastemballasje hentet.

— Skriver du slik at vi får med oss alle dem som ikke har vært med å sortere ut plasten fra bosset sitt til nå? Det er så viktig at folk blir med, sier en engasjert informasjonsmedarbeider Tina Skudal i BIR og viser frem påskriften på T-skjorten sin: Ett tonn gjenvunnet plast, to tonn spart olje.

Gulroten fra BIR er at dersom du er flink til å sortere bosset, blir det mindre restavfall. Og hvis restavfallet tømmes sjeldnere, blir det mindre å betale. BIR skal snart måle antall tømminger med en elektronisk brikke på bosspannet ditt.

Borettslag har fått brev og kan avtale ordninger direkte med BIR.

Mye av bosset er plast

I Eikebakken i Eidsvåg holder et team grønnkledde renovasjonsarbeider på med å tømme papirbeholdere. Når liften har heist opp spannet og tømt en måneds forbruk av BT, BA og drøssevis med reklame, griper de spannet og fester den nye plastposen elegant under lokket. En husholdning i Eikebakken har fått en ny jobb å gjøre. Og det har BIR også.

— Sorterer du plasten fra bosset ditt, lagleder Terje Kvicksson?

— Nei, det gjør jeg ikke. Men jeg har tro på ordningen. Og den som prøver vil erfare hvor utrolig mye plast det er. Halvparten av bosset er plast.

Ferievikar Agnete Fjeldstad synes ordningen er veldig bra.

— Det blir lettere for alle. I hvert fall for meg. Jeg går ganske langt med plasten, omtrent en kilometer. Det er mange som ikke gidder å gå så langt. Men jeg tror folk kommer til å slutte opp, sier Fjeldstad optimistisk.

Plast som indrefilet

BIR har prøvd ordningen med plastinnsamling på Osterøy en stund, og det går veldig bra, forteller Skudal.

— Noen regner plasten som indrefileten i returavfallet. Papirfibrene blir kortere for hver runde resirkulering, men plasten kan gjenvinnes mange flere ganger.

BIR sender plastavfallet til TH Paulsen på Lønningen i Fana. Der blir det komprimert og sendt til Skåne i Sverige. Siden gjenoppstår plasten som hagemøbler, fleecegensere eller plastposer.

Om alt går som det skal. Nå er BIR i gang. Resten er opp til deg.

Kommer du til å resirkulere plast? Si din mening i kommentarfeltet!

Rune Berentsen
Rune Berentsen