I år gikk turen for 16. gang. 75 mennesker forlot Gulbotn klokken halv åtte og startet på turen som er beregnet å ta syv til 14 timer.

Styrkeprøven går over åtte fjell, er 50 kilometer lang og krever 3000 meters oppstigning.

Ruten er den samme som brødrene Håkon, Peter B. og Harald fulgte og som Harald Kryvi har beskrevet i boken «Bergensernes fjellverden».

— Privat opplegg

— Dette har aldri hatt status som et arrangement. Det er et privat opplegg uten en stor komité, alt blir gjort på dugnad, sier Geo Wilson, som i år var syk og ikke kunne delta.

I stedet ble det en lang dag ved telefonen for den fjellvante advokaten..

— Jeg har sittet her og grått, sa han til Bergens Tidende i går ettermiddag.

Første året besto turfølget av fem-seks stykker. Andre året var de 15, tredje året 30. Ryktene om den tøffe fjellturen spredde seg med jungeltelegrafen. De siste årene har rundt 100 mennesker deltatt.

Likevel er det hele såpass uformelt at arrangementskomiteen ikke vet navnet på deltakerne før de kommer i mål og får skrevet ut et diplom.

Konkurransepreg

I turbeskrivelsen som består av to a4-ark stiftet sammen, blir det understreket at Styrkeprøven Rett Vest er en privat tur, uten noe sikkerhetsopplegg.

«Alle deltar på eget ansvar, og må følge vanlige fjellvettregler.» står det.

I år var det Lars Henrik Tveit som tok den faste gjennomgangen av ruten med deltakerne før avmarsj. I bussen på vei til Gulbotn tok Tveit ordet og minnet om sikkerhetsreglene.

— I år påpekte jeg spesielt at det er glatt og vått i fjellet. Derfor ba jeg deltakerne avpasse farten etter forholdene. Underforstått at de ikke skulle ta den korteste veien.

— I turbeskrivelsen trykker dere en adelskalender for turen, basert på raskeste tid. Det gir jo turen et visst konkurransepreg?

— Det er riktig, det kommer vi ikke utenom, sier Lars Henrik Tveit.

En deltaker som BT har snakket med, forteller også at «adrenalinet pumper litt ekstra» i det startskuddet går.

I går ettermiddag skulle arrangementskomiteen drøfte ulykken og dagens turopplegg.

— Kan det bli aktuelt å gi seg?

— Naturligvis blir det et tema. Det spørs hva som kommer frem av bebreidelser mot arrangementskomiteen. Akkurat nå har gøy'en gått ut av det hele, sier Geo Wilson.