ELISABETH LANGELAND MATRE

KRISTER HOAAS

KRISTINE HOLMELID

— Kem blir med en runde til? En liten jente med lang hestehale spretter rundt i Framohallen og vil spille mer kanonball. På banen ved siden av holder noen på med basket, og litt bortenfor ligger tre jenter og slapper av og prater på en madrass.

Det er etter skoletid i Fyllingsdalen, og elever fra tre skoler boltrer seg i byens eneste private idretts-SFO, som er i regi av Fyllingen idrettslag. Her tilbys ulike typer idrett, leker og turer.

Fornøyde foreldre

Skolefritidsordningen i Framohallen startet august 2004, og er allerede blitt et populært alternativ til SFOene på Sælen, Varden og Løvås skole.

— Nå er vi oppe i sytti barn, forteller Torstein Pedersen. Han er leder for SFO-tilbudet, som har fått navnet Fyllingen Idrettsskole og er en del av Fyllingen idrettslag. Idrettslaget tok initiativet til ordningen, og fikk raskt interesserte foreldre på banen.

En av foreldrene er Elisabeth Ekornrud, som sitter på tribunen og er på vei til å hente sønnen Daniel (8 1/2). Hun er godt fornøyd med det ferske SFO-tilbudet i Fyllingsdalen.

— Jeg vil si at denne ordningen er vel så bra som den forrige han hadde. Ungene blir godt aktivisert her, og det er veldig greit at han får prøvd ut litt forskjellige idretter, sier Ekornrud.

Hun påpeker også at det økonomiske spiller en rolle. En hel plass her koster 1395 kroner måneden, 700 kroner billigere enn tilbudet fra Bergen kommune.

Og beste av altfor mange foreldre: Når de henter ungene fra SFOen, trenger de ikke snu i døren hjemme og kjøre videre til ulike idrettsaktiviteter. Da har barna allerede fått tatt seg ut fysisk.

— Men dette er ikke noen håndball- og fotballskole, understreker Pedersen. Det er rom for frilek, friidrett, ulike ballspill, turer - og avslapning.

Seks voksne er ansatt i den ferske SFOen, og disse har enten pedagogisk utdanning eller trenerbakgrunn. Økonomisk sett er målet at ting skal gå rundt, og at idrettslaget skal slippe å betale. Noe overskuddsforetak er det ikke.

Elevene hentet med buss

I Framohallen er det eget spiserom, der elevene kan sette seg ned en rolig stund og tegne litt, spille spill eller spise matpakken sin.

— Vi har ingen faste spisetider her. Barna kjenner selv når de er sultne, det der må de få finne ut av selv, sier Torstein Pedersen. Men de voksne passer alltid på at alle får i seg mat. Hver fredag er det alltid noe ekstra på menyen, enten det er frukt, vafler eller pølser i skogen.

Tilbudet er åpent fra klokken 07.30 om morgenen til klokken 16.00. Elevene ved Varden skole har såpass kort avstand til Framohallen at de går til og fra på egen hånd, mens elevene ved Sælen og Løvås skoler blir hentet med buss etter skoletid. Dette koster ikke noe ekstra.

Ungene selv ser ut til å stortrives.

— Kjempegøy, fastslår venninnene Birgitte Louise Skogseth (8 1/2) og Sigrid Indrekvam Molde (8) fra klasse 3B på Løvås skole. Birgitte forteller at hun gikk på «den andre SFOen» i fjor.

— Hva synes du er kjekkest, da?

— Jeg liker begge deler. Her løper vi og kaster ball, og på den andre tegnet og perlet vi mer, svarer hun diplomatisk.

Jentene hevder bestemt at de ikke blir slitne av å løpe rundt i timevis.

— Men vi blir svette!

IKKE SLITNE, BARE SVETTE: 70 barn fra 2. - 4. klassetrinn i Fyllingsdalen har til nå meldt seg inn i Fyllingen Idrettsskole, byens eneste private idretts-SFO, og et av tre liknende tilbud i hele landet. Foran ser du Patrick Martinussen (8 1/2), bak fra venstre Espen Lavik Christiansen (8), Sigrid Indrekvam Molde (8) og Birgitte Louise Skogseth (8 1/2), som stortrives i Framohallen. <br/>Foto: HELGE SKODVIN