80 personer måtte evakueres da det begynte å brenne i en boligblokk i Frydenbølien natt til 5. juli i fjor sommer. Ingen personer kom til skade, men det var likevel en skremmende opplevelse for beboerne som måtte rømme boligene sine.

— Jeg var på vei til å lukke vinduet mitt da jeg så den kraftige røyken og flammene som kom ut av vinduene i underetasjen. Jeg ble veldig redd, sa Ellen Mari Clausen til bt.no brannatten.

Samme natt ble en 31 år gammel mann pågrepet. Han innrømte overfor politiet han hadde tent på gjenstander i leiligheten sin i underetasjen. Brannen utviklet seg hurtig, og kraftig røyk sev inn i flere andre leiligheter.

Allerede dagen etter ble mannen siktet etter den såkalte mordbrannparagrafen. Denne siktelsen ble senere frafalt, og den nå 32 år gamle mannen ble i stedet tiltalt for grovt skadeverk.

— Ruset

I Bergen tingrett forklarte mannen at han var ruset og at han trodde det var personer utenfor bygget som var «ute etter ham». Han tente derfor på avispapir i forsøk på å utløse brannalarmen, for på den måten å tilkalle hjelp. Han la deretter det brennende papiret i en søppelbøtte av metall og kastet det brennende papiret ut av soveromsvinduet.

Retten fant det bevist at 32-åringen var skyld i brannen, som førte til materielle skader for omkring 760.000 kroner.

Retten fant det imidlertid ikke bevist at 32-åringen handlet med forsett da han tente på leiligheten. Mannen ble derfor dømt for uaktsomt å ha forårsaket grovt skadeverk.

Erstatningskrav

32-åringen er en kjenning av politiet, som er domfelt 14 ganger tidligere. Denne dommen inneholder også flere andre lovbrudd, blant annet forsøk på grovt tyveri da han prøvde å torpedere inngangspartiet på en gullsmedforretning med en varebil. Mannen må sone seks måneder i fengsel.

For brannen han forårsaket må 32-åringen betale nærmere 800.000 kroner i erstatning til Bergen Bolig og Byfornyelse og ulike forsikringsselskaper.