Lenge før piggdekksesongen, og mer enn en måned før beredskapen skulle bli satt i verk, måtte veimannskaper natt til i dag ut for å rengjøre bergensveiene.

Da hadde målingene passert grensen for akseptable verdier for det finkornede svevestøvet på Danmarks plass i Bergen.

På det meste, klokken 08.00 i går tidlig, ble det målt 139 mikrogram svevestøv pr. kubikkmeter. Det er den dårligste luften i Bergen siden de store luftproblemene i vinter.

Fra boligen i en høyblokk på Mannsverk, kunne Andreas Fjeldstad i går tidlig se ned mot lokket med forurensning over Danmarks plass. Deretter gikk han på jobb.

På Danmarks plass.

— Nedstøvet på 30 min.

— Du merker forskjellen i luftkvalitet bare på turen ned fra Landås til hit, sier Fjeldstad. Han er bartender på Krohns pub, tidligere kjent som Danmarkskroen.

Bordene på uteserveringen må tørkes av hyppig. Ifølge bartenderen tar det bare en halvtime før et godt lag med støv har lagt seg på bordene.

Klimasjef i Bergen kommune, Eva Brit Isager, oppfordrer bergenserne til å la bilen stå hjemme i dag.

— Det gjør jeg hver dag. Men nå er situasjon igjen spesiell. Bergen er sårbar, og jeg håper folk tar ansvar og ikke tar lar bilen, sier Isager.

Isager sier det høye nivået kommer overraskende tidlig.

  • Det kan hende vi må være klare tidligere med beredskap for å håndtere svevestøvet. Etter at nivået har vært så høyt to dager på rad, måtte vi gripe fatt i det, sier hun.

Klimasjefen mener det er noe kommunen lærte gjennom vinteren.

— Det er klokt å gå i gang med det samme, sier hun.

— Uvanlig tidlig

Beredskapsavtalen for svevestøv ble undertegnet denne måneden mellom Statens vegvesen og entreprenøren Mesta. Avtaleperioden er egentlig fra 1. november og varer ut mars.

  • Men blir det nødvendig, må vi få det endret til å gjelde tidligere, sier Arild Hegrenæs i Statens vegvesen.

Magnesiumklorid blir sprøytet ut for å binde opp støvet. Ifølge Vegvesenet er svevestøvet er så fint at det blir mer kostet rundt enn opp av de ukentlige kostebilene.

Både Hegrenæs og Dag Tønnesen ved Norsk institutt for luftforskning reagerer på at svevestøvet ble et problem allerede før piggdekksesongen startet.

— Det er litt uvanlig at det kommer så tidlig. Trenden er at nivået går markant opp når piggdekkene kommer på, sier Tønnesen.

Seniorforskeren sier at denne ukens målinger ikke gir grunnlag for å si noe om hvordan vinteren blir.

Til nå er grenseverdiene oversteget 18 dager i Bergen. Det lovlige antallet er 35.

— Det er tålegrensen for å kalle dette en god by, sier Ingvar Tveit, leder for kommunens helsevernetat.

- Over grensen

Ifølge Tveit er det nok med én dag for å bygge opp et forurensningslokk som det som lå over Danmarks plass både mandag og tirsdag morgen.

— Det kommer lynraskt. Nivået steg fra nær ingenting til over det som er grensen for dårlig kvalitet, sier Tveit.

Han sier han håper på værgudene til vinteren.

— I vinter klarte ikke været å løse opp lokket daglig, slik det har vært nå. Nå klarte vi å bygge det opp på bare en dag. Vi er gode sånn, sier Tveit.

Også Trondheim var i går plaget med dårlig luftkvalitet. Trøndernes svar på Danmarks plass, Elgseter, hadde hele formiddagen svevestøvnivåer på over 150 mikrogram pr. kubikkmeter. Mandagen hadde enda høyere nivå.

«Luk dören»

På Krohns pub håper bartender Andreas Fjeldstad på at tiltakene vil hjelpe.

«Luk dören», maner et skilt på bardisken. Utenfor, bare noen meter fra pubens inngangsdør, viser andre skilt veien til Åsane, Stavanger, Sotra og Damsgård.

  • Tenk bare på hvor raskt forurensningen kom nå. Tenk hva som skjer om vi får en ny periode med kulde og lite vind. Jeg håper de har planene klare, sier Fjeldstad. Husker du forrige vinter? Her er vår reportasje fra 13. januar:

Hvor drastisk bør Bergen kommune være til vinteren? Si din mening!