Til helgen skal Fjellstad Transport i Øygarden kjøre sin første tur med feststemte striler fra Hellesøy til Bergen. Underveis til byens vannhull skal passasjerene få lov til å fortsette vorspielet med drikke, sang og dans i bussen.

— Folk kan få ta seg en pils så lenge de oppfører seg, sier bussjåfør Rune Breivik til avisen Vestnytt.

Tilbudet var tydeligvis etterlengtet, for etter at lokalavisen skrev om saken i går, har pågangen vært enorm.

— Jeg ønsker ikke å stille opp i BT. Vi må ikke få mer omtale. Allerede har vi fått så mange telefoner at bussen kommer til å bli stappfull, sier sjåfør Rune Breivik til BT.

Stor «drosje»

Det lille transportselskapet har pusset opp en eldre, men velholden buss. Den siste tiden har det hengt plakater i Øygarden med påskriften «det billegaste vorspiel/nachspiel du kan tenka deg». Bussen skal også ta opp konkurransen med HSD sin nattbuss tilbake fra Bergen natt til søndag.

— Det blir omtrent som en drosje, bare i større format. Vi foretrekker at folk bestiller plass, men man kan også komme på bussen underveis, forteller Breivik.

Det er ingen aldersgrense for å slippe inn på bussen.

Ulovlig

Men i dagens regulerte samfunn finnes det mang en festbrems. Samferdselskontoret i Hordaland fylkeskommune tar seg ikke betalt for å sette kjepper i busshjulene.

— Dette tilbudet er å oppfatte som offentlig rutetransport. Det er faste avganger, en fast strekning og det er åpent for alle. Fjeldstad Transport har turbussløyve, og derfor er dette tilbudet ulovlig, sier fungerende samferdselssjef Torbjørn Aarethun i Hordaland fylkeskommune.

Mandag var Aarethun i kontakt med eieren i selskapet og forklarte han om forbudet. Det ser ikke ut til å hjelpe.

— Vi kjører vår første tur på lørdag. Så lenge vi ikke har fått noe skriftlig forbud av samferdselskontoret, ser vi ikke at vi driver med noe ulovlig, sier eieren av vorspielbussen, Stig Fjeldstad til BT.

«Galskap»

Og det er flere skjær i sjøen for dem som vil holde festen gående fra Øygarden til by'n. Når bussen blir definert som offentlig transport, ulovlig sådan, er det forbudt å drikke om bord.

Selv om Fjeldstad ville sluppet unna med at bussen var å regne som en drosje, ville alkoholforbudet gjelde. Ifølge daglig leder John Gaute Kvinge i Bergen Taxi er også drosjer offentlig sted og passasjerer har ikke lov å drikke i drosjene.

— Dette høres ut som galskap, er lensmann i Øygarden Bjørn Sæle sin første reaksjon når BT forteller han om vorspielbussen.

Han kan ikke se at Fjeldstad Transport har anledning til å drive et slikt tilbud og regner med at politiet vil ta fatt i saken.