— En økologisk klipp er helt vanlig, altså, med saks og kam, smiler Lene.

Hvordan en hårklipp kan være økologisk, har de allerede svart mange ganger på, selv om de to unge frisørene nettopp har åpnet sin egen salong.

«Huldra» likner for øvrig svært på en ordinær salong for klipp, farge og legg. Frisørstolene står foran høye, blanke speil, børstene, saksene og forklærne er på plass, de dype hårvaskvaskene er innhult på midten som vanlig. Det eneste som ikke stemmer helt, er lukten. Eller mangelen på den.

De sterke, kjemiske duftene fra bleking og striping og permanentering er rett og slett ikke der.

— Den store forskjellen på en økologisk og en vanlig frisør, er at vi ikke bruker sjampo, farging eller styling med sterke og farlige kjemikalier. Flere har til og med kommentert at det ikke lukter frisør, forklarer Katrine.

Utviklet astma i salongen

De samme kjemikaliene er grunnen til at Lene og Katrine måtte slutte og trappe ned fra jobben i tradisjonelle frisørsalonger.

— Helt fra jeg var liten har jeg hatt lyst til å være frisør. Jeg klippet Barbie-dukker og satte opp håret til alle venninnene mine, forteller Lene.

Legen advarte henne imidlertid mot yrket.

— Jeg har eksem på hendene, og legen mente det ville bli et stort problem. Men etter at jeg hadde vært innom noen andre ting, bestemte jeg meg likevel for å forsøke, sier Lene.

Det gikk bra en stund. Sotrajenten utdannet seg og jobbet som frisør i fire år, før helsen sa stopp. Eksemen var ikke blitt så plagsom som forventet, men lungene likte ikke å arbeide i luft full av kjemikalier. Lene fikk astma, og slet med hoste og andre pusteproblemer. Til slutt måtte hun søke omskolering fra Aeat.

— Jeg ble forbanna. Fire års utdannelse, og så kunne jeg risikere å måtte jobbe i butikk resten av livet! sier Lene.

Også Katrine var sterkt plaget med hoste og måtte trappe ned på salongarbeidet. I stedet underviste hun en del, men heller ikke da forsvant plagene.

Hjelp fra Danmark

Løsningen kom med et tv-program. NRK-serien «Puls» presenterte en økologisk frisør i København.

— Vi ble helt giret, for dette visste vi ingenting om fra før, forteller de to gründerne. Det viste seg at økologiske frisører var relativt utbredt i land som Danmark, Sverige og Storbritannia. Foreløpig har de ikke funnet en eneste økologisk frisør i Norge.

— Også leverandørene virker ganske overrasket når vi spør etter økologiske produkter. De fleste vet ikke at sånt finnes, forklarer Katrine.

Et drøyt halvårs hard jobbing senere er salongen en realitet, med god hjelp fra danske Anne-Sophie Villumsen fra Puls-programmet. Og økologisk betyr ikke bare henna- og plantefarger. Det eneste du ikke får hos «Huldra», er kjøpekrøller. De to huldrene har foreløpig ikke oppdaget et produkt som er mildt nok.

— Ellers gjør vi alt en vanlig frisør gjør, og er heller ikke dyrere, slik mange tror, sier Lene.

Fysisk farging

De kan fortelle om kunder som alltid må være førstemann i salongen fordi de reagerer på stoffene i luften, gravide som går rundt med ettervekst i halve håret fordi de ikke tør farge det, og damer som opplever intens svie i hodebunnen etter frisørbesøk.

— Men det som angår de aller fleste, er at økologiske produkter sliter mye mindre på håret. Mye bygger på fysikk. Hår er for eksempel positivt ladet, og da bindes en farge med negativ ladning til hvert enkelt hårstrå. Det er lett å ta vekk, altså kan du farge håret så ofte du vil, forteller Lene. For å prøve ut de nye fargene, har de to vært gjennom en sju-åtte farger på sitt eget hode de siste par ukene. Dessuten er de blitt mer bevisste på hva som finnes av økologiske matvarer og produkter, og hvor skadelige enkelte stoffer kan være.

— Det er skremmende at vi ikke har tenkt så mye over det før nå. For vår del er det en opplevelse å kunne gå hjem uten dundrende hodepine etter jobb, forteller Katrine.

SIV DOLMEN
SIV DOLMEN