For andre dag på rad var luftkvaliteten over grenseverdien for NO2 ved Danmarks plass i går.

— Halsen tetter seg. Det er som det blir støvete inni halsen. Du må hoste, det blir tungt å puste. Så begynner du å hyperventilere. Da blir du enda mer stresset, og hyperventilerer enda mer, sier Camilla Rysjedal.

For tiden er hun sykmeldt på grunn av luftveisplager. 21-åringen er astmatiker. Dermed er hun en av dem som er sterkt frarådet å bevege seg i området rundt Danmarks plass i Bergen sentrum. Også andre deler av Bergen sentrum gir henne pusteproblemer.

Ingen kioskbesøk

Fra i dag er de fleste tiltakene på plass igjen for å redusere biltrafikken inn mot og gjennom Bergen sentrum.

Ifølge Bergen kommune vil disse mest sannsynlig vare i flere uker fremover:

  • EKSPRESSBUSSER: Bussene begynner å gå igjen mellom Lagunen og sentrum hvert tiende minutt. På mye trafikkerte ruter blir det satt inn flere busser.
  • SAMBRUKSFELT: Feltet kommer tilbake på sørlige innfartsåre. Sambruksfeltene er åpne for kollektivtrafikk og for bilister som har passasjer(er) i bilen. Da luftkvaliteten var som verst i midten av januar, var det slike felt på alle innfartsårer. Mot slutten av januar ble de tilbakeført til å være åpne for alle. Kommunen sier også at innfartsårene fra vest og nord vil vurderes dersom luften blir verre.
  • JAKT ETTER TOMKJØRERE: Politiet vil kontrollere og bøtelegge dem som unødvendig har bilen stående på tomgang. Det betyr at du ikke skal la motoren gå mens du skraper frontruten fri for is. Også når en passasjer bare er inne på en kiosk i et minutt skal motoren stanses.

Festplass mot Bryggen

Tomgangskjøring er nemlig et problem for astmatikere. Det er store lokale forskjeller, ifølge Rysjedal.

— Ved Festplassen er det tungt å puste. Mange biler står på tomgang mens de venter på grønt lys, sier Rysjedal. Hun synes det er stor forskjell bare fra Festplassen til Bryggen.

— Det er mye lettere å puste der, sier astmatikeren.

Både i forgårs og i går var verdien av nitrogendioksid klassifisert som dårlig eller svært dårlig i ti timer i løpet av døgnet. Samtidig var nivået av svevestøv verre i går enn i forgårs.

Selv er Rysjedal så sjelden som mulig i sentrum, selv om det innimellom må til. I går var det teaterbilletter som trakk henne fra boligen i Eidsvåg.

— Da det var som verst, holdt jeg meg innendørs så mye som det var mulig. Gikk jeg ut, ble det bare hosting med en gang, sier Rysjedal.

Venter med det ekstreme

Også flere andre tiltak er satt i gang av Bergen kommune. Innfartsparkeringene skal økes ved Lagunen og Åsane senter. Tungtransportørene er oppfordret om å holde seg unna Danmarks plass og resten av sentrum så sant de kan.

Foreløpig er ikke det til nå mest ekstreme virkemidlet tatt i bruk, odde- og partallskjøring.

Blir det innført, kan en bil lovlig befinne seg innfor bomringen bare annenhver dag.

Byrådsleder Monica Mæland (H) mener det er en annen situasjon i dag enn det var i midten av januar. Da var nivået på enkelte indikatorer over det dobbelte av grenseverdiene.

– Situasjonen på Danmarks plass er bekymringsfull, men vi må også si at vi ikke har en tilsvarende akutt luftsituasjon i Bergen sentrum som det vi opplevde for en tid tilbake, sier Mæland.