— Det har ligget i luften. Det er mange som har tenkt på det og hatt lyst til å starte, sier Ellen Wickberg Månsson.

Hun er en av flere initiativtakere til Feministisk initiativ i Bergen. Inspirasjonen er den svenske organisasjonen med samme navn. Månsson er selv svensk og medlem i Sverige, men studerer nå i Bergen.

PÅ GANGEN: Møtet med Gudrun Schyman fra det svenske Feministisk initiativ på Bergen offentlige bibliotek på mandag var så populært at folk satt på gangen for å få det med seg. Flere måtte også snu i døren og følge møtet over nettet.
Charlotte Myrbråten/Bergen offentlige bibliotek

På mandag var den svært populære Gudrun Schyman, talskvinnen for den svenske organisasjonen, i Bergen for å fortelle om hvordan de jobber. Arrangementet på Bergen offentlige bibliotek var stappfullt og i etterkant ble flere av tilhørerne så inspirert at de like godt satte i gang arbeidet med en norsk søsterorganisasjon med én gang.

Positive tilbakemeldinger

— Jeg tror mange kjente seg igjen og hadde sansen for mye av det Schyman sa. Blant annet at de etablerte partiene aldri vil si at det trengs et feministisk parti. Men de sa det samme om Miljøpartiet – og se på dem nå, sier Damien Magrou.

Franskmannen har bodd to år i Norge og studerer i Bergen. Sammen med Månsson og Sunniva Schultze-Florey er han én av dem som nå holder på med å organisere det praktiske rundt det å få stilt en liste til høstens valg.

På førstkommende mandag arrangerer de oppstartsmøte. Innen 31. mars trenger de 300 underskrifter for å stille liste i Bergen, og 500 for å stille liste i Hordaland.

— Vi har fått veldig mange positive tilbakemeldinger både direkte, og på Facebook, så dette lover veldig bra, sier Magrou.

Vil kapre unge velgere

Når det kommer til konkret politikk vil ikke de entusiastiske feministene si så mye ennå.

— Vi har bakgrunn fra forskjellige partier, og det er for tidlig for oss å ta konkrete standpunkt før vi har en ordentlig organisasjon på plass, seier Magrou.

Hovedprioriteten nå er å klare å stille lister i Hordaland og Bergen.

— Det som forener oss er Feministisk initiativs handlingsplan i Sverige. Det er det vi er enige om at er viktig. Resten av politikken skal vi jobbe med i månedene som kommer, sier Schultze-Florey.

Hun tror at de kommer til å ta velgere fra mange av de eksisterende partiene, men håper på at de får mange førstegangsvelgere og folk som vanligvis ikke stemmer.

— I Sverige er det mange unge som har engasjert seg, sier Månsson.

Ros fra Schyman

Initiativtakerne har vært i kontakt med Gudrun Schyman i etterkant av møtet på mandag, og hun har kommet med entusiastiske tilbakemeldinger:

«Jeg er overbevist om at det er behov for feministiske initiativ av ulike slag i alle land om vi skal nå et likestilt samfunn, fritt for diskriminering. Heia, heia!» var beskjeden de fikk på epost i går.

Feministisk initiativ oppnådde sitt foreløpig beste valgresultat i Sverige ved valget til Europaparlamentet i 2014 (5,49 prosent), noe som sikret dem ett mandat. I tillegg har partiet 26 kommunestyremedlemmer i Sverige.

I Riksdagsvalget i 2014, fikk partiet 3,12 prosent av stemmene og er med det største parti uten mandater til Sveriges nasjonalforsamling.