TRULS SYNNESTVEDT

– Beste stedet å starte dagen for å komme i den helt rette søttende mai-stemningen, sier Jostein Myklebust, innpisker og entusiastisk medlem av 17. mai-komitéen.

— Og verdens beste anledning til å høre den samme 17. mai-komitéen synge Bergenssangen, under prosesjonens gang bortover Øvregaten, legger vi til.

Visstnok en sangopplevelse det ikke finnes maken til - i Bergen.

Ifølge Myklebust er det minst 1.500 begeistrete bergensere som har for vane å starte 17. mai-dagen i Dreggen.

Inkludert en god bunch med russ i opptil flere farger.

Mange av morgenprosesjonens stamgjester kan ruten om så flosshatten hadde falt ned over øynene.

Inn Øvregaten, ned Vetrlidsallmenningen, deretter realtivt strak kurs for Muséplassen og John Lunds plass - begge steder med hurrarop for Eidsvollsmennene - og med Jostein Myklebust som førstetaler.

— I år med medbrakt megafon, for at andre enn meg selv skal høre hva jeg sier, og med forskjellige taler de to stedene, presiserer han.

På Festplassen, der morgenprosesjonen ender opp, er det russeformennene som inntar Vikingskipet og holder taler for dagen, byen og fremtiden, muligens i den rekkefølge.

Klokken 06.55, som nevnt, i Dreggen. Da går startskuddet for årets festligste prosesjon. Hvorfor gå glipp av den?

Flaggtoget - for barn Du har hørt det før. Flaggtoget 17. mai er først og fremst forbeholdt barn. Så også i år, og 17. mai-komitéen ber de voksne om å respektere ønsket.

— Men vi har et unikt servicetilbud til foreldre som gjerne vil se sine barn gå i Flaggtoget, sier komitéens Jostein Myklebust

Han tilbyr alle foreldre, og andre, å gå bak det norske flagget, nesten i spissen av hovedprosesjonen.

— En meget gunstig plassering, med store muligheter til å se Flaggtoget når de to prosesjonene møtes, sier Myklebust.

Og de som ønsker å slå til på 17. mai-komitéens rause tilbud, vil finne både Jostein Myklebust og det norske flagget omtrent ved Star Tour på Torgallmenningen, i tiden før prosesjonen starter.

Og hvem kan ikke tenke seg å gå i hovedprosesjonen, rett bak bystyret og 17. mai-komitéen?

Kjøp programmet! - Kjøp programmet for dagen! Det er oppfordringen fra 17. mai-komitéen. Inntekten fra programsalget er helt nødvendig for komitéen, som bare har dekket en fjerdedel av sine utgifter fra kommunen.

Programmet koster bare ti kroner og 17. mai selges det blant annet fra de fleste salgsbodene i sentrum.

— Det tristeste jeg vet er når folk sier at de bruker programmet fra året før. Det er nesten som å si at de vil se fjorårets fyrverkeri, sier Myklebust. Han mener at bergenserne bør se på utgiften til 17. mai-progammet som en hyggelig avgift å betale.